Anders Borg och Annie Lööf ändrar de kritiserade 3:12-reglerna. Men det hjälper knappast delägarna vid advokat- och revisionsbyråer.
Regeringen backar om 3:12
Mest läst i kategorin
Nu backar regeringen vad gäller de föreslagna 3:12-reglerna. Det skriver näringsminister Annie Lööf och finansminister Anders Borg i en debattartikel i Dagens Industri idag.
Men de nya, reviderade förslagen innebär fortfarande stora förändringar för hur mycket pengar varje delägare i till exempel advokat- och revisionsbyråer faktiskt får i plånboken. Ministrarna anser fortfarande att delägare ska betala skatt som alla andra och att det, bland dessa grupper, inte ska finnas särskilda skattelättnader.
”Förändringarna berör cirka 15 procent av de företagare som omfattas av reglerna. Av dessa får 80 procent, eller omkring 45000 delägare i företag, skattelättnader genom förslaget. Det överutnyttjande som har skett hos bland annat advokat- och revisionsbyråer begränsas till förmån för skattesänkningar för små och växande företag.”
Kritiken mot 3:12-förslagen har varit enorm från just advokat- och revisonsbyråer. Regeringens bedömning är att det nya förslaget begränsar möjligheterna att utnyttja skattereglerna.
3:12-reglerna var en småföretagarvänlig lagstiftning som infördes 2006. Med denna lagstiftning kunde företagare, genom vinstutdelning, beskattas lägre än om de fått ut vanlig lön. Detta skedde genom att utdelning upp till viss gräns beskattas som kapitalinkomst, medan utdelningar därutöver beskattas som lön. När reglerna ändrades för sju år sedan var syftet att stimulera företagande och sysselsättning i familjeföretag.
Lööf och Borg skriver idag att vissa företag, speciellt inom advokat-och revisionsbyråer, har erbjudit sina anställda mycket små ägarandelar som i praktiken inneburit att att anställda med mycket litet ägande kunnat minska sin skatt från 57 till 20 procent. ”Genom sådana upplägg har grupper med inkomster långt över genomsnittet undkommit mångmiljonbelopp i skatt. Utan förändringar skulle 3600 personer få en skattelättnad på totalt 650 miljoner kronor på ett sätt som inte är avsikten med regelverket.”
I det nya förslaget sänks taket för löneuttagskravet från 90 till 40 inkomstbasbelopp och kravet på kapitalandel ändras från 5 till 4 procent.
– Det kommer inte att hjälpa att man ändrar från 5 till 4 procent, säger Anna Erhardt som är pressansvarig för revisorernas branschorganisation FAR.
– I det gamla förslaget kunde det max finnas 20 delägare, med de nya reglerna ändras detta till kanske 25 delägare. Vi sitter just nu och analyserar förslagen tillsammans med två skatteexperter och kommer med våra kommentarer senare idag, fortsätter Erhardt.
FAR och Advokatsamfundet har varit aktiva i opinionsbildandet mot de nya förslagen.
– Vi har hela tiden sagt att det är bra att man ser över reglerna men den här processen har gått väldigt fort, säger Anna Erhardt.
Men om ni ska vara självkritiska, har branschen inte överutnyttjat regelverket?
– Det är självklart att man ska vara självkritisk och reglerna har varit generösa men alla har hållit sig till det regelverk som funnits.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.