Realtid

PTS-chef fick gå efter intern frekvenskonflikt

Martin Lindgren
Uppdaterad: 23 sep. 2009Publicerad: 23 sep. 2009

Chefen för frekvenstilldelning på PTS lämnade sitt jobb i samband med att 900 MHz-frekvenserna tilldelades. I dag vill han inte uttala sig om vad som hände: frågan är för känslig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Igår rapporterade Realtid.se om kritik som Konkurrensverket riktar mot svenska mobilteleoperatörers ”frekvenspakt”, ett av PTS godkänt sätt att dela upp frekvenserna i det så kallade 900 MHz-bandet.

Anmäl dig till Teknik, Media och Telekom-nyhetsbrevet som kommer ut på tisdagar.

PTS-hanteringen verkar ha föranlett konflikter på myndigheten. I januari i år lämnade Johan Mårtensson, dittills chef på den PTS-avdelning som fördelar mobiltelefonilicenser, sitt jobb. Avhoppet kom abrupt, och enligt en källa till Realtid.se skedde det på grund av att Mårtensson inte ville gå på PTS-ledningens linje om hur frekvenserna skulle fördelas: genom den ”frekvenspakt” som Konkurrensverket nu har kritiserat.

I november 2008 sade Johan Mårtensson till nyhetsbrevet Telekom Online att PTS var för ett auktionsförfarande:

– I de fall där det finns fler intressenter än tillgängliga frekvenser, så ska det genomföras ett auktionsförfarande.

I samma nyhetsbrev kunde man knappt två månader efter uttalandet läsa att Mårtensson övergick till en mer perifer – och ospecificerad – tjänst inom myndigheten. Idag har han, uppger han till Realtid.se, sedan semestrarnas slut formellt lämnat myndigheten helt.

Enligt en analys i nyhetsbrevet Telekomnyheterna den 12 januari var Mårtenssons avhopp ”ett stort avbräck för PTS”, som vid tiden befann sig i ”ett mycket känsligt läge när det gäller frekvensmarknadsfrågorna”.

Kerstin Karlsson, presschef på PTS, sade till Telekomnyheterna:

ANNONS

– Den information som jag har fått är att Johan lämnar sitt uppdrag eftersom det inte har utvecklat sig på det sätt som han har förväntat sig.

Vad som egentligen hände i samband med att han lämnade sin avdelningschefsbefattning vill han inte uttala sig om:

– Det kan jag tyvärr inte kommentera, säger han och låter pressad.

I juni efterträddes Mårtensson av Urban Landmark, vars bakgrund är teknikerns. Landmark försvarar idag myndighetens beslut:

– Vi behandlade telekomoperatörernas ansökan om att dela upp frekvensbandet enligt e-kommunikationslagen, och vi tolkade den så att tillstånd skulle medges – så ska ske såvida inte vissa punkter är uppfyllda, säger han till Realtid.se.

Beslutet fattades dock innan Landmark tillträdde: i mars i år, och på styrelsenivå. Tre av PTS-styrelseledamöterna var skiljaktiga i beslutet.

Om Konkurrensverkets kritik säger Landmark att verket gjort en egen utredning om eventuella otillåtna överenskommelser som föregick PTS-beslutet, men att den utredningen inte har något med PTS handläggning att göra.

Fanns det några konflikter på PTS som föranledde Mårtenssons avhopp?

ANNONS

– Det vill jag inte spekulera i eller prata om.

En telekomanalytiker Realtid.se har talat med säger att det är ”otroligt intressant” att konkurrensverket kritiserat en myndighet på det sätt som nu skett med PTS agerande, men att det hela förmodligen kommer att hamna i segdragna juridiska processer som gör att det inte påverkar 4G-nätets framtid.

Fotnot: Realtid.se har sökt Marianne Treschow (bilden) för en kommentar, men hennes sekreterare hälsar att hon är på semester till på torsdag.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]