Realtid

Omorganisation får SEB:s ledningskarusell att snurra

Karrusel
Foto: Léa Moureau via Unsplash
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 25 maj 2021Publicerad: 25 maj 2021

Skapandet av nya divisionen Private Wealth Management & Family Office ligger bakom en del av de ändringar som skett i SEB:s verkställande ledning på kort tid, säger SEB till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Realtid skrivit lämnar Magnus Agustsson rollen Chief Risk Officer i SEB för att ta en motsvarande roll på Danske Bank. Därmed ändras SEB:s verkställande ledning återigen på kort tid, något som banken anser som en naturlig följd av att banken nyligen skapat divisionen Private Wealth Management & Family Office och utsett William Paus som chef för den nya avdelningen.

– Det sker löpande förändringar i företags verkställande ledningar, så även hos oss. Förändringar av en roll leder ofta till förändringar även av andra roller, vilket är helt naturligt, säger SEB:s pressansvarig Niklas Magnusson i en skriftlig kommentar till Realtid.

William Paus är för närvarande Co-Head för SEB:s division Stora företag & Finansiella institutioner. När han den 1 juni går in i sin nya roll som chef för Private Wealth Management & Family Office, blir Jonas Ahlström, för närvarande chef för SEB:s division Baltikum, ny Co-Head för division Stora företag & Finansiella institutioner. Han efterträds i sin tur av  Niina Äikäs. 

Andra ändringar i SEB:s verkställande ledning verkar samtidigt frånkopplade från karrusellen som satts igång i och med skapandet av nya divisionen Private Wealth Management & Family Office. Det handlar i synnerhet om Magnus Agustsson som valt att lämna som Chief Risk Officer, en roll han haft i fyra av sina tolv år på SEB. Hans efterträdare blir Mats Holmström. 

På frågan varför tre i ledningen valt att lämna banken helt och hållet på så kort tid, säger SEB der följande:

– Det är naturligtvis alltid tråkigt när medarbetare lämnar banken, men som vi skrev i vår tidigare kommentar sker sådana här förändringar kontinuerligt. Det är naturligt i alla företag. Ibland sammanfaller de tidsmässigt, vilket skett denna gång. Dessa personers beslut att gå till nya roller utanför banken är individuella beslut, oberoende av varandra. Magnus har som vi kommunicerade idag valt att lämna sin roll som CRO på SEB efter fyra år på den posten, och nästan 12 år på SEB, för att bli ny CRO på Danske Bank. Sara Öhrvall kommer att tillträda som Chief Operating Officer på Axel Johnson AB, och har kommenterat sitt beslut i det pressmeddelande vi publicerade i mars.

Då sade Sara Öhrvall hon inte kunde tacka nej till ”möjligheten och rollen” på Axel Johnson, där hon tidigare arbetat.

Vad gäller tjänsten som Head of Group Marketing and Communication har omsättningen varit hög sedan Viveka Hirdman lämnade för att bli kommunikations- och hållbarhetschef på Investor 2018. Först tog Sara Öhrvall över för att ersättas av Karin Lepasoon när Öhrvall valde att lämna SEB tidigare i år. Efter en kort tid i rollen valde dock Karin Lepasoon att återgå till Vattenfall. Hon efterträds av Ulrika Lilja som tillträder som Head of Group Marketing and Communication senast i november 2021.

ANNONS

Den stora omsättning för kommunikationschefsuppdraget förklaras inte av att rollen skulle exempelvis vara feldimensionerad, säger Niklas Magnusson.

– Nej det anser vi inte. Sara Öhrvall innehade rollen som Chief Digital, Customer Experience and Communication Officer under drygt två år innan hon blev Chief Transformation Officer och Karin Lepasoon tog över som Head of Group Marketing and Communication. Att Karin Lepasoon nu lämnar den rollen efter relativt kort tid på SEB gör ju dock naturligtvis att det blir ännu en förändring under kort tid, säger han.

– Det var inget lätt beslut för mig att lämna banken. SEB ingår i en fantastisk ägargrupp med många ledande bolag. Jag är imponerad av all kompetens som finns internt och det nätverk banken är en del av. Jag har blivit väldigt väl emottagen av kollegorna på banken, säger Karin Lepasoon i en kommentar till beslutet. Som bekant så går det inte en dag utan att frågan om klimatomställningen lyfts i samhällsdebatten. Elektrifieringens roll som en viktig del av lösningen av klimatkrisen diskuteras idag, inte minst efter alla spännande initiativ i norra Sverige, mer än någonsin. Jag har märkt med vilket starkt intresse jag fortsätter att följa detta. Man ges bara chans att vara med på en sådan här sak en gång i livet. Jag bara måste ta den.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS