Advokatfirman Bird & Bird har gått ett steg längre för att motarbeta att advokater lämnar sina tjänster för att bli bolagsjurister.
Ny föräldrapolicy på Bird & Bird löser livspusslet
Mest läst i kategorin
Advokater som blir småbarnsföräldrar väljer ofta att lägga om karriären och lämna advokatbyråerna för att istället bli bolagsjurist med ”mer bekväma” arbetstider.
Diskussionerna kring detta har ofta förts i samband med diskussionerna kring att antalet kvinnliga delägare på Sveriges advokatbyråer är för få.
Katarina Åhlberg, managing partner på Bird & Bird, tycker att dessa diskussioner tillsammans inte ger rättvisa och menar att det är lika många manliga kollegor som väljer att vända byråerna ryggen när de blir småbarnsföräldrar.
– Jag ser det inte som ett kvinnoproblem. Hos oss tar killarna lika mycket pappaledighet som mammorna. Jag ser det som att det är ett livspussel där man numer säger att jag vill både vara en bra förälder och göra ett bra jobb.
Katarina Åhlberg menar att den kvinnliga debatten som pågår kan ha en motsatt effekt.
– Man talar alltid om problemen som kvinnor har på advokatbyråer medan jag känner att det är bättre att prata om det faktiska om att någon blivit förälder och hur detta påverkar jobbet. I och med att man hela tiden upprepar detta som ett kvinnoproblem så tycker jag att man nitar fast det som något som måste lösas enbart för kvinnor och det tycker jag blir fel, säger hon.
För att inte förlora den viktiga kompetens som dessa advokater och småbarnsföräldrar har till bolagen har Katarina Åhlberg kommit fram till en lösning.
Lösningen är en ny föräldrapolicy som inkluderar vad byrån kallar för Buddy-konceptet.
– Detta aktualiserades redan förra sommaren då vi började titta på att vi under en period haft fler manliga biträdande jurister som valt att börja jobba in-house, som bolagsjurister. De upplevde det som att det var lättare att få livspusslet att gå ihop om man jobbade i ett bolag, säger Katarina Åhlberg.
Hon började undersöka vad byrån kunde göra för att underlätta för småbarnsföräldrarna.
– Jag insåg att man behöver ha någon som man jobbar ihop med på de klienter man har och där man tillsammans är ett litet tight team.
Hon kom då att tänka på den Buddy som dykarna har med sig som hjälper till med syrgasmasken om utrustningen går sönder. Därifrån kommer ordet Buddy.
– Det det handlar om är att jag gör ett tillräckligt bra jobb även om jag behöver gå från kontoret 15-15.30. Alla kommer att bli omhändertagna även om jag hämtar barn på förskolan.
Hon förklarar att den biträdande juniora jurist som blir advokatens Buddy får då ta emot telefonsamtal, arbeten och mejl som kommer in på eftermiddagen.
– Känslan av att arbetet fortsätter och man känner att man fortfarande har kontroll och att man tillsammans med sin buddy täcker upp allting är viktig för självförtroendet. Man är tillgänglig på kontoret, mejl och telefon.
Katarina Åhlberg berättar att den nya föräldrapolicyn har fått bra respons från juristerna på byrån.
– Jag vill inte att någon ska känna dåligt samvete för att man ska hämta på förskolan och ta hand om sina barn. Om vi tror på våra talanger så slutar vi inte tro på dem bara för att de får barn.
I dagsläget har Bird & Bird:s HR-ansvariga kontaktat alla som är föräldralediga och berättat om policyn. När de är tillbaka läggs ett program upp med deras respektive Buddys.
Utbytet blir att Buddyn som ofta är en yngre jurist får en senior jurist eller advokat som den får jobba nära. Buddyn får möjlighet att komma närmare klienten än kanske skulle varit fallet tidigare.
Betyder detta att det behövs fler biträdande jurister?
– Ja, jag hoppas det. Vi tycker att i den mån som det behövs biträdande jurister så passar det oss dels för att vi är i en tillväxtfas men också för att vi ser att det som en del i att arbeta på ett annat sätt – man lär upp yngre och utvecklas själv.
Hon uppger att i de framtida rekryteringsprocesserna kommer Bird & Bird även undersöka om den aktuella rekryten skulle kunna passa som en Buddy.
– Detta kommer öka medvetenheten om att vi vill ha någon som vill vara en aktiv del i gruppen och som klarar att se till helheten, nämligen till att gruppen av jurister tillsammans levererar något riktigt bra.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.