Realtid

"Ni har så mycket fel"

Sara Johansson
Uppdaterad: 16 okt. 2009Publicerad: 16 okt. 2009

UPPDATERAD (3) Nu pågår förhandlingarna i insiderhärvan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Ni försöker sätta mig i fängelse. Jag har väntat på den här dagen då jag kan förklara inför helt oberoende människor som ska göra en bedömning av det här.

Just nu råder en upprörd stämning i Stockholms tingsrätt. Åklagarna förhör Andreas Hofmann om hans handel i Lindex-aktien 2006.

Men åklagarna är enligt Andreas Hofmann helt ute och cyklar när de berättar om hur mycket pengar Andreas Hofmann vid tillfället hade i likvida medel. Tidigare och även idag har åklagarna hävdat att Andreas Hofmann ”endast” hade 14 miljoner kronor på kontot.

– Jag förstår inte vad du försöker säga. Det här är mina tillgångar på kontot, i min ficka, mina pengar – det är 38 miljoner kronor. Du sa att jag hade 14 miljoner kronor. Jag hade 38 miljoner utöver det jag hade uppbundet i aktier, säger Andreas Hofmann och pekar på en duk som visar Powerpoint-presentationen.

Var ligger de pengarna?

– Ska jag visa det? frågar Andreas Hofmann och menar att det faktiskt är åklagarnas jobb att ta fram sådan information.

Stig Åström: Jag har ju kontoutdrag, och där syns inte de pengarna…

– Vet du varför ni har fel? Gambroaffären trodde ni var en optionsaffär. Jag hade två gambro-affärer och dem har ni blandat ihop. Ni har så mycket fel. Ni har missat alla överföringar. Det är när ni ska knåpa in allt i era egna excel-blad – då går allt fel.

ANNONS

Före förhöret med Andreas Hofmann berättade Ossian Hellers att strax före åtalet, när försvararna, de misstänkta och åklagarna träffades, så fanns lindexaffären för år 2005 fortfarande kvar som en brottsmisstanke. Idag är den handeln borta från åtalet. Handeln i Lindex från 2006 behandlas dock idag i Stockholms tingsrätt.

Anmäl dig till Finans och Försäkring-nyhetsbrevet som kommer ut på fredagar.

Åklagarna lade ned den punkten i och med att handeln var så pass liten, enligt Ossian Hellers.

– ”Ja, han var fullinvesterad, han kan inte investera något mer”, sa åklagarna under mötet. Det här stämmer inte. Han kunde ha investerat minst 20 miljoner kronor till – minst, enkelt. Han har dessutom likvida papper som han kan sälja. En miljon kronor i investering visar att det inte funnits någon insiderhandel.

Åklagarna skriver i åtalet att Cevian Capital fått kännedom om Lindex kvartalsrapport cirka en vecka innan den offentliggjordes eftersom Christer Gardell och Lars Förberg sitter i Lindex styrelse. Åklagarna menar vidare att Ossian Hellers därmed haft denna information när Andreas Hofmann handlade i aktien dagen innan den goda rapporten släpptes.

– Det här är en relativt liten affär men det vi märkte var att Andreas Hofmann gjorde en affär i Lindex dagen innan Lindex rapport offentliggjordes.

Han köpte Lindexaktier den 27 mars för 1.065.000 kronor och sålde efter att lindexrapporten hade kommit aktierna för 1.130.000 kronor.

Dagen efter Andreas Hofmanns handel stod det i medierna om Lindex, som lyfte efter vinstökning, samt om Gardell som tog hem vinst i Lindex.

ANNONS

En rubrik:

”Klädkedjan redovisar en kraftigt ökad vinst och flaggar för en extrautdelning till ägarna.”

Enligt Åklagarna fanns informationen hos Cevian redan den 19 mars

– Informationen finns hos Cevian Capital och vi anser att Andreas Hofmann har haft de här uppgifterna.

Ossian svarar på åklagarnas anklagelser.

– Jag har inte sett den här rapporten. Det fanns inget behov eftersom den här rapporten är alldeles för bra för det, säger Ossian Hellers.

– Det är inte så att jag bara för att jag jobbar för Cevian får alla kvartalsrapporter.

– Det är inte mycket att säga – det är en bra rapport. Kursen gick upp 8,1 procent.

ANNONS

I sin powerpoint-presentation skriver han: ”Lindex är således mer volatilt än Stockholmsbörsen.”

Åklagarna har tidigare visat ett excelark med den handel som Ossian Hellers, Anderas Hofmanns och Ken Lennaárds ska ha bedrivit under augusti och september 2005 samt för 2006.

– Med tanke på att de inte pratar med varandra och att det finns många bolag att välja på så finns det en samordning på vad de handlar i.

Ett exempel är när Ossian Hellers handlar i TDC två dagar i rad: dagen efter handlar både Andreas Hofmann och Ken Lennaárd aktier i bolaget.

Både Ossian Hellers och Andreas Hofmann erkänner att de ”mycket möjligt” kan ha talat om Lindex-aktien under den tiden som Andreas Hofmann gjorde sin handel.

– Med all säkerhet snackade jag med honom om Lindex-aktien, säger Andreas Hofmann som hänvisar till att Cevian gjorde Lindex framgångsrikt när det gick in i Lindex.

– Han var ju stolt över det här – de hade ju gjort ett riktigt bra arbete där.

– Man kan utgå från att jag har pratat med Ossian om Lindex. Jag har inte något minne av någon specifik diskussion men man kan utgå från att jag har gjort det.

ANNONS

Varför utsätter du honom för det här, han kan ju säga för mycket…

– Nej, jag litar på hans omdöme och jag ställer inte sådana frågor som skulle få honom att försäga sig.

– Hade jag haft en analys så hade jag gått in med betydligt mycket mer pengar.

Ossian Hellers svarar också på om han och Andreas Hofmann talat om Lindex-aktien:

– Det här är något som vi kan ha pratat om. Lindex är ett bolag som är lätt att följa. Jag har en mamma som handlar en del på Lindex och jag får höra mycket om senaste kollektioner och om hur mycket folk det var. Det är ett bolag som det är lätt att göra analyser på.

Andreas Hofmann berättar att han investerade i Lindex denna gång på grund av att han hade förlorat mycket pengar på aktien tidigare och kände revanschlusta.

Mer inom kort.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]