Det har inte varit en lätt början på året för förvaltare av aktiefonder inriktade på svenska aktier.
Nästan alla Sverigefonder sämre än index

Mest läst i kategorin
Enligt fondanalysföretaget Morningstars hemsida finns det 95 fonder inriktade på svenska aktier, med svenska kronor som valuta och säte i Sverige.
Härav hamnar Avanzas avgiftsfria indexfond Avanza Zero på plats 16 med en värdeökning på 10,1 procent hittills i år enligt senaste uppdatering till och med den 9 april.
Således finns det 79 aktiefonder som gått sämre än Avanza Zero och därmed index.
Så blir det om man rangordnar de 95 fonderna efter vilken värdeförändring de haft hittills i år enligt senaste uppdatering på Morningstars hemsida – i skrivande stund till och med skärtorsdagen.
Här är de sämsta (värdeförändring hittills i år till och med den 9 april):
1) SEB Swedish Focus Fund Inc -0,1%
2) Systematiska Covered Call +3,1%
3) Handelsbanken AstraZeneca Allemansfond +3,2%
5) Skandia Swedish Stars SkandiaLink Inc +3,7%
5) Skandia Swedish Stars Inc +3,7%
6) Cicero Sverige Fond +5,1%
7) Västernorrlandsfonden +5,3%
8) Catella Institutionell Relativ +5,5%
9) SKF Allemansfond +5,9%
10) Eldsjäl Biståndsfond +6,1%
Sämst av alla är alltså SEB Swedish Focus Fund Inc.
Realtid.se får tag på Katja Margell som är chef för ”externinformation” på SEB.
– Skicka ett mejl med dina frågor så ska vi titta på det, säger hon men anger att det inte är säkert att SEB kommer att ge svar.
På Morningstars hemsida anges dock Thomas Wrang som ansvarig förvaltare av SEB Swedish Focus Fund Inc, och Realtid.se ringer upp honom via SEB:s växel.
Wrang själv gissar direkt att det är SEB Swedish Focus Fund Inc det handlar om, när Realtid.se förklarar att artikeln handlar om sämsta aktiefonderna i år.
– Man kan säga så här att ser man i det korta perspektivet så stämmer det att den här fonden har gått svagt i år.
– Men ser du i ett lite längre perspektiv sedan fondens start, så har den fortfarande gått bättre än index.
Fonden startades i november 2006.
Wrang understryker att fonden även gick ”väsentligt bättre” än jämförelseindex under år 2008, även om den gått sämre än index hittills i år.
Enligt Wrang är jämförelseindex för den här fonden ett ”likaviktat 50-index” som i sig gått sämre än börsen som helhet.
– Och dessutom har fonden gått sämre än detta jämförelseindex.
Orsaken till den dåliga utvecklingen i år är enligt Wrang densamma som förklarar att det gick bra i fjol:
– Fonden har en ”defensiv prägel”, vilket var rätt i fjol.
Detta innebär att fonden prioriterat aktier i bolag med låg skuldsättning.
– Det har varit rätt melodi, men det är inte rätt i år.
Tror du fortfarande på att ha en defensiv prägel?
– Vi omvärderar löpande vad som sker, och i år har den här fonden fått en lite mer offensiv prägel.
Wrang hör av sig i efterhand strax före 17-tiden på tisdagen.
– Du kan ju lägga till att den här fonden är en väldigt koncentrerad fond med få aktieinnehav.
– Det betyder att hur det går för enskilda aktier kan få stor effekt för fonden som helhet.
– Och en dag som i dag gick fonden 2 procent bättre än index på bara en dag.
– Då förstår du hur stora rörelser det kan bli i den här fonden.
– I dag fick jag mycket rätt om de aktier vi har i fonden, och även rätt om de aktier vi inte har i portföljen.
– Då får man en känsla för att fonden rör sig ganska kraftigt åt båda hållen.
Fondspararna i SEB Swedish Focus Fund Inc är till största delen kunder på SEB:s ”private banking”-avdelning, det vill säga avdelningen för rika privatpersoner.
Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg är Avanza Zero baserat på indexet OMXS30 som består av 30 storbolagsaktier på Stockholmsbörsen.
– Aktiv fondförvaltning har varit svårt under den här perioden, när det är så svängigt på börsen, konstaterar han som kommentar till att en indexfond som Avanza Zero ligger så bra till i rangordningen.
Aktiv fondförvaltning betyder att den ansvariga fondförvaltaren plockar ut ett antal aktier till fondens aktieportfölj, som förvaltaren tror kommer att gå bäst.
En indexfond räknas dock som passiv fondförvaltning, i och med att fondens aktieportfölj har samma sammansättning som utvalt aktieindex.
Hemberg avråder dock ifrån att sparare har allt kapital i indexfonder som Avanza Zero.
– Det beror mest vem du är. Hellre en fond som passar med dig som person. Är du engagerad välj en aktiv fond. Ser du över dina fonder mer sällan än vart femte år rekommenderar jag helst indexfonder.
Som tumregel rekommenderar Hemberg indexfonder för fondsparare som sällan eller aldrig byter aktiefond.
– Men i realiteten vet vi att fondsparare ofta byter fond.
Och för de som byter mycket är det enligt Hemberg en god idé att leta upp de fonder som har en aktiv fondförvaltare som är skicklig.
Det gäller inte minst fonder på marknader såsom Ryssland och Brasilien.
– Vill du ha en bra Kinafond är det bättre att hitta en bra förvaltare av en sådan fond, än en kinesisk indexfond där det ingår en massa delstatliga kinesiska bolag, säger Hemberg.
Han pekar särskilt ut Länsförsäkringars Småbolagsfond, Gustavia, Spiltan, Catella, Davegårdh & Kjäll, H&Q:s Sveafond och Lannebos Sverigefond som det går bra för hittills i år bland förvaltare av svenska aktiefonder.
Samtidigt konstaterar Hemberg det märkliga i att indexfonder som Nordeas svenska indexfond bara haft en värdeökning på 7-8 procent hittills i år, medan Avanza Zero alltså ökat mer än 10 procent.
– Att Avanza Zero inte tar ut några avgifter kan vara en del av förklaringen, men inte hela.
Realtid.se skrev i augusti om att Danske Banks Sverigefonder då gått bra dittills under år 2008, och återigen återfinns Danske Banks Sverigefonder i topp i år.
Förvirring uppstod kring XACT OMXS30 som felaktigt angavs som näst sämsta Sverigefond i år i Morningstars jämförelse av svenska aktiefonder, men just den uppgiften visade sig bara vara uppdaterad till och med den 16 mars.
Plockar man i stället ut XACT OMXS30 separat på Morningstars hemsida visar det sig att den har gått ännu bättre än Avanza Zero, med en uppgång på 10,9 procent samtidigt som Avanza Zero bara stigit 10,1 procent.
– XACT-fonden och Zero ska gå exakt lika. Skillnaden kan bara vara beroende på när på dagen mätningen ägt rum, säger Claes Hemberg på Avanza.
– Att variationen sedan är så stor mellan de över 90 olika Sverigefonderna är sedan märkligt.
En skillnad mellan XACT och Avanza Zero, är att Avanzas kunder kan köpa Avanza Zero avgiftsfritt och att fonden inte tar ut någon fondavgift.
Men XACT OMXS30 handlas som en vanlig aktie, så därför tvingas man betala aktiecourtage för att köpa eller sälja andelar där.
Dessutom är det en kursspread, det vill säga skillnad mellan köp- och säljkurs i XACT-andelar, och även där tappar man värde eftersom den kurs man kan sälja till vid varje tidpunkt är lägre än den kurs man kan köpa till.
En fördel med XACT är dock att de andelarna kan handlas hela tiden då börsen är öppen, medan man måste lämna in order att köpa eller sälja Avanza Zero-andelar före klockan 13 en dag och så genomförs den affären till den dagens slutkurs.