UPPDATERAD Det ekonomiska läget är "sannolikt det värsta i världsekonomin sedan depressionen", säger finansminister Anders Borg.
"Mycket allvarligt läge"

Mest läst i kategorin
– Sannolikt det värsta i världsekonomin sedan depressionen, sade han till TT i morse.
– I lågkonjunkturen heter arbetslinjen aktiv arbetsmarknadspolitik, sade finansministern när han inledde riksdagens ekonomiska debatt om vårpropositionen.
Enligt finansministern satsar nu regeringen mer på aktiv arbetsmarknadspolitik än något annat EU-land. Det handlar om plus 50 miljarder kronor de närmaste åren. Syftet är att se till att arbetslösheten inte ”biter sig fast” och att människor erbjuds ”viss aktivitet” så att de inte fastnar i utanförskap.
Han framhöll att krisen är global, att 90 procent av världsekonomin befinner sig i recession. Det går i ett sådant läge inte att lyfta Sverige ur krisen.
– Vi är kanske det mest utrikeshandelsberoende landet i världen, sade Borg.
Regeringens prioriteringar blir nu att värna de offentliga finanserna, att värna kärnan i välfärden, dämpa nedgången och se till att arbetslösheten inte biter sig fast, enligt Borg.
Anders Borg sade tidigare i dag att man inte kan utesluta att det kan behövas en ökning av statens inkomster, det vill säga skatteökningar, men framhöll att det inte är aktuellt just nu.
Enligt regeringens vårproposition ökas praktikplatserna för korttidsarbetslösa med 20.000 i år och med ytterligare 7.000 under 2010, till 42.000 totalt.
Antalet platser i jobb- och utvecklingsgaranti och i jobbgaranti för ungdomar ökas med 26.000 i år och med ytterligare 72.000 platser 2010, till totalt 175.000.
Om två år, 2011, väntas omkring en kvarts miljon personer omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, en tredubbling jämfört med 2008.
På anslaget för ersättning till arbetslösa och till aktivitetsstöd ökar regeringen på anslaget med drygt tio miljarder för i år och med 781 miljoner på anslaget för lönegaranti.
Regeringen konstaterar att trycket på de offentliga finanserna är hårt och svängningen från ett stort överskott förra året till ett stort behov av att låna pengar i år är dramatisk. Det finns inga pengar för stora, varaktiga och kostsamma reformer.
Regeringen tvingas skjuta till pengar på flera områden i tilläggsbudgeten. Sveriges avgift till EU kommer att kosta närmare 4 miljarder mer än vad regeringen trodde i höstas.