"Klart det är ett misslyckande", säger en självkritisk och besviken Martin Brandt, ansvarig för O2:s notering på SEB Enskilda, till Realtid.se.
Miljonsmäll för Enskilda efter O2-fallissemang
Mest läst i kategorin
Martin Brandt har under de senaste månaderna lett den projektgrupp på SEB Enskilda som arbetat med vindbolaget O2:s notering, som idag stoppades på grund av bristande intresse. Johan Ihrfelt, vd på O2, har bland annat nämnt missbedömning av informationsbehovet hos investerarna i samband med att en ”ny bransch” (hittills är lilla First North-noterade Eolus Vind ensamma bland listade och noterade svenska vindbolag) noteras.
Martin Brandt: tar ni på SEB Enskilda på er missbedömning av investeringsviljan och informationsbehovet, som Ihrfelt nämner som en orsak?
– Absolut, det är klart att vi gör. Jag tycker att det är otroligt tråkigt att vi inte fick ihop större intresse än så här bland större institutionella investerare i Sverige och utomlands. Självklart ser vi det som ett misslyckande.
Brandt delar Ihrfelts analys av orsakerna till tillbakadragandet, och är klart besviken:
– Har man ägnat jättemycket tid och engagemang åt ett sånt här projekt vore man inte människa om man inte känner sig oerhört besviken. Men det är en del av vår uppgift: att ta nya verksamheter till marknaden. Nu sa marknaden ifrån om att det här inte var rätt för marknaden just nu.
Brandt beskriver hur en lustfylld situation förbytts i något som låter som sorg:
– Jag tror att vi är många som känner oss besvikna. Vi var otroligt glada för det här uppdraget: det är det stora bolaget som hållit på så lång tid, så det var ett väldigt roligt mandat att få. Det har känts spännande och angeläget att försöka få ett bolag som O2 till börsen.
Huvuddelen av arvodet för en börsintroduktion är avhängig framgången (success fee). Enskilda, som under ett halvår haft ett team som huvudsakligen arbetat med O2-noteringen, får nu nöja sig med att få betalt för sina utlägg, exempelvis för resor, säger Martin Brandt, och förklarar:
– För en börsintroduktion får man betalt om man lyckas med transaktionen, det är det de anlitar oss för och det vi ska ha betalt för.
Sammanlagt skulle O2 enligt sitt prospekt betala 65 miljoner kronor av emissionsbeloppet på 950-1.050 miljoner i emissionskostnader. Enskilda och Swedbank skulle dela lika på detta belopp efter avdrag för runt tio miljoner för kostnader till advokater och revisorer samt utlägg för kostnader som roadshow, noteringsprospekt och resor.
Tror du er bedömning av informationsbehov och investeringsvilja påverkar Enskildas rykte som rådgivare i samband med börsintroduktioner?
– Jag hoppas att marknaden tycker att det finns ett värde i att man presenterar olika investeringsalternativ och att det finns rådgivare som kan inse att marknaden kanske inte vill ha det som säljs, i stället för att trycka ut aktien med alla till buds stående medel.
Vilka dessa medel skulle vara i O2:s fall – exempelvis förlängd teckningsperiod eller sänkt teckningskurs – går Brandt inte in på.
Martin Brandt har arbetat med ”en mängd” börsintroduktioner sedan mitten av 80-talet, men det här är första gången han är med om att en planerad notering behöver dras tillbaka.
Processen gick snabbt: noteringen aviserades 8 mars, teckningsperioden var 9-18 mars och första handelsdagen skulle varit idag. Hade mer tid hjälpt?
– Nej, det har följt en ganska normal struktur för hur man tar ett bolag till börsen: man måste ta kontakt med en stor mängd investerare, man måste träffa
varje stor potentiell investerare och dessutom följa upp dessa möten. Sammantaget handlar det om mer än ett 50-tal institutioner, men det är en rimlig tid.
Borde O2 göra ett nytt försök att gå till börsen?
– Det är svårt för mig att svara på, säger Martin Brandt efter lite betänketid.
– Jag tror att man måste försöka dra slutsatser av det här: vad det bristande intresset berodde på och se om man över tiden kan åtgärda det. En framtida notering beror på hur de ordnar sin finansiering på sikt, och hur de nu går vidare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.