NCC utreder om byggnaderna på Gåshaga brygga i Stockholm uppförts på mark som fortfarande är förorenad sedan platsen var ett industriområde. En pinfärsk undersökning visar att olika ämnen, som arsenik och kobolt, finns i större utsträckning än Naturskyddsverkets riktvärden.
Miljögifter kvar vid Gåshaga Brygga

Mest läst i kategorin
NCC:s undersökning visar att jorden från området Gåshaga brygga, på Lidingö i Stockholm, innehåller halter av vissa metaller som överstiger Naturvårdsverkets riktvärden för bostadsområden, så kallad känslig markanvändning. Exempelvis visar ett arsenikprov ett värde på 21,6 mg/kg. Motsvarande riktvärde från Naturvårdsverket ligger på 15 mg/kg. Även halterna av kobolt, kadmium och zink ligger i vissa fall över de rekommenderade värdena. Liksom ett antal cancerogena ämnen.
Enligt Annika Hanberg, docent vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, som forskar på miljöföroreningar i mark, är det dock svårt att bedöma vilken inverkan de uppmätta halterna kan ha på de boende.
– Hamnar man under riktvärdena är man alltid på den säkra sidan. Det man räknar med för dessa värden är att barn ska kunna sitta och gegga i jorden och få i sig en del som de gör när de är riktigt små. Men även att man ska kunna odla grönsaker, säger hon till Realtid.se.
NCC:s undersökning, som utförts av konsultfirman WSP, visar även att grundvattnet har ”låga halter” av föroreningar*. För att få reda på om detta är något som är normalt kontaktade Realtid.se konsultföretaget Atkins.
– Nej, det är inte normalt att det finns ens låga halter av föroreningar i grundvatten. Vattnet påverkas av jorden och grundvatten rör sig och förorenar andra grundvatten. Företaget måste genomföra en riskanalys och se hur det ska hanteras. Det måste saneras, säger Rickard Sandberg, miljösamordnare på Atkins.
På uppdrag av NCC sammanfattar dock WSP att halterna uppmätta i grundvattnet inom området utgör en låg hälsorisk för de boende och därför inte behöver åtgärdas.
NCC:s prestigebygge vid Gåshaga Brygga på Lidingö i Stockholm kantades tidigt av skandaler. Först handlade det om fuktskador och när de problemen åtgärdats var det inte tillräckligt många som var intresserade av att köpa de dyra radhusen och lägenheterna.
Att bostäderna är byggda på ett gammalt industriområde är ingen hemlighet. Och innan bygget drog igång gjordes provtagningar och marken sanerades.
Sedan dess har dock oroliga boende hört av sig till både NCC och Lidingö kommun med frågor om föroreningar i marken. I ett svar i november 2005 från Lidingö kommun skriver miljö- och hälskoskyddsintendenten Tomas Ragnell följande:
”Marken inom fastigheten (…) är sanerad och uppfyller naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (bostäder) (…)”
Sedan dess har alltså en så kallad miljöteknisk markundersökning genomförts på uppdrag av NCC. Rapporten, som blev klar den 7 september, har ännu inte publicerats på NCC:s hemsida.
– Vi kommer att ta ställning till det som framkommit i rapporten, antingen från förvaltningen eller i nämnden med politikerna. Eftersom de nya halterna ligger över riktvärdena och de värden man tidigare angett så kommer vi att bedöma om det är ok eller inte, säger Tomas Ragnell på Lidingö kommun.
Thomas Wigert, ordförande i Gåshaga bryggas samfällighet, känner dock inte till de nya uppgifterna.
– Det finns inga gifter. NCC har tagit det på allvar och säger nu att det är långt under alla gränsvärden.
Är du orolig?
– Inte ett skvatt.
Pontus Vrethem, före detta ordförande i samfälligheten, är dock på väg att flytta från Gåshaga.
– Ja, jag ska flytta. Men det beror inte på några miljögifter utan på att det är för stort, dyrt och för långt från stan.
Att de nya mätningarna visar att marken inte är helt sanerad skulle kunna innebära problem för byggbolaget. Det menar Staffan Westerlund, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.
– Jag har konstaterat att så som detaljplanen är skriven framgår att man sanerat så att inget farligt finns kvar. Nu finns det kvar vilket alltså medför problem med bygglovet. Hur stort problem kan inte jag uttala mig om, det får avgöras i domstol.
Tycker du att de boende ska ta det till domstol?
– Jag är förvånad över att NCC inte gjort upp det i godo, oerhört förvånad. Det gör att det är lätt att misstänka att det är ett betydligt större problem än undersökningen visar. Jag är förvånad av hanteringen från NCC:s sida.
Enligt NCC:s presschef Ulf Thorné har bolaget låtit genomföra ett stort antal undersökningar för att försäkra sig om att området är ordentligt sanerat och ofarligt för de boende.
– Det har kostat oss en del, men jag har ingen exakt siffra. Men det är otroligt viktigt att vara säker på att det inte finns något fel eller att det skulle vara otjänligt att bo där.
* ”I grundvattnet förekommer låga halter av föreningar som används som emulgeringsmedel i vegetabiliska och animaliska fetter, ämnen typiska för en bensinförorening och ett ämne som använts i färger och lacker.”