Feminvest är nätverket som vill öka kvinnors inflytande på börsen.
Målet: en jämställd aktiemarknad
Mest läst i kategorin
Jämställdhet är som vanligt ett aktuellt ämne under Almedalsveckan. Att denna fråga diskuteras i samma andetag som aktiemarknaden och investeringsstrategier hör däremot inte till vanligheterna. Idag är dock ett undantag. Klockan 16.30 på S:t Hans Café i Visby äger ett av veckans mer nytänkande seminarium rum. Realtid.se har pratat med Lisa Sonesson, projektledare för nätverket Feminvest, som ligger bakom seminariet ”Kvinnliga investerare – receptet för ökad forskning och bättre kvinnohälsa?”.
Vill du berätta lite om Feminvest för de som inte har koll på vilka ni är?
– Feminvest är ett nytt kvinnligt investerarnätverk som kommer lanseras nu i höst, skapat av Laika Consulting. Nätverkets syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. Vi är väldigt engagerade i frågan och vår ambition är att detta nätverk ska fungera som stöd så att fler vågar bli aktiva.
Vilken är er målgrupp?
– Vi vänder oss både till erfarna investerare och till de som behöver lite hjälp på traven. Liknande nätverk finns inte i dagsläget, det är en ny typ av plattform och mötesplats. Ett stort intresse finns redan och vi får dagligen förfrågningar från kvinnor som vill gå med.
Idén till nätverket föddes när Laika Consulting fick höra om ett läkemedelsföretag, A1M Pharma, som hade valt att vända sig främst till kvinnliga aktiesparare för att finansiera sin verksamhet. En aktieägarundersökning visade att kvinnor som grupp var mer engagerade i sitt ägandeskap än män. Dessutom har andra undersökningar visat att många kvinnor investerar i frågor som känns viktiga och att de tänker mer långsiktigt. Dagens seminarium tar sin utgångspunkt i just läkemedelsbranschen och den potentiella nyttan av en ökad andel kvinnliga investerare.
– Högriskprojekt inom läkemedelsindustrin kräver ofta en mer långsiktig satsning och läkemedelsbolag kan inte alltid leverera resultat lika frekvent som företag i andra branscher. Därför ville vi ställa frågan om det kvinnliga investerartänket kan vara ett recept för en ökad satsning på kvinnors hälsa, förklarar Lisa Sonesson.
Vid eftermiddagens seminarium medverkar bland annat A1M Pharmas vd Tomas Eriksson, genusforskaren Britta Forsberg från KTH och SPP:s vd Sara McPhee. Även Nasdaq och fastighetsutvecklaren Ebab finns representerade. Paneldiskussionen modereras av Pingis Hadenius, som tillsammans med Isabella Löwengrip driver bolaget Economista. Hadenius är även en av Feminvests ambassadörer som aktivt jobbar för att sprida kunskap om nätverket.
När jämställdhet inom näringslivet diskuteras är kvotering till bolagsstyrelser ett förslag som med jämna mellanrum dyker upp. Tidigare i år öppnade justitie- och integrationsminister Morgan Johansson för en lag som skulle kunna upplösa bolag med mindre än 40 procent kvinnor i styrelsen, ett utspel som väckte ont blod inom stora delar av näringslivet och ledde till en intensiv debatt. Lisa Sonesson menar dock att dagens debatt har ett alldeles för smalt fokus.
– Det handlar ofta om styrelserepresentation, men det är viktigt att tänka på att det faktiskt är ägarna som utser styrelsen. Ägarfrågan är med andra ord minst lika viktig och det är här vi borde börja göra skillnad. Genom att öka antalet aktiva kvinnliga aktieägare kan man öka kvinnors inflytande. Kvinnligt ägande leder till en mer jämställd aktiemarknad, en diversifierad ägarstruktur för bolag samt en starkare ekonomi för kvinnor, menar Lisa Sonesson.
Det återstår att se vilken påverkan Feminvest får på jämställdheten inom näringslivet, men klart är i alla fall att debatten har breddats och utvecklats en aning i och med initiativet. Än är inte sista ordet sagt i jämställdhetsdebatten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.