AMF:s styrelse anser att den blivit vilseledd i pensionshärvan och kräver pengar tillbaka från förre vd:n Christer Elmehagen.
LO kräver Elmehagen på 20 miljoner

Mest läst i kategorin
Beloppet är ännu inte preciserat, men LO-ordföranden talar om 20 miljoner kronor. För det får hon kritik.
På söndagen redovisades revisorernas utredning av Christer Elmehagens och AMF:s tidigare vice vd Ingvar Skebergs pensionscirkus. De bådas pensionsflyttar bröt mot den lojalitetsplikt som gäller för vd och vice vd, skriver AMF:s styrelse i ett pressmeddelande.
Styrelsen drar slutsatsen att ”inbetalningarna till Christer Elmehagens pension… varit för stora och överensstämmer inte med anställningsavtalets intentioner. Hur detta har kunnat inträffa är föremål för fortsatt utredning”.
Tidigast i slutet av kommande vecka tror sig styrelsen ha ett svar på den frågan. ”Klart är dock att Christer Elmehagens pension inte har hanterats och dokumenterats på ett tillräckligt tydligt sätt”.
”Jag är bestört över vad som nu visar sig ha skett bakom ryggen på oss i styrelsen i AMF”, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en första kommentar och kräver att pengarna ska betalas igen. Sammantaget kan LO:s krav på Elmehagen handla om mer än 20 miljoner kronor.
Återbetalningskravet gäller också de belopp som Elmehagen tjänade på att flytta sitt privata pensionssparande innan AMF:s återtag.
AMF Pension ägs av Svenskt Näringsliv och LO och särskilt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har kritiserats hårt för att hon varit med och beviljat Elmehagen en ovanligt generös mångmiljonpension. Lundby-Wedin har sagt att hon känner sig ”grundlurad” och att hon inte sett de dokument som förklarar hur Elmehagens pension kunnat bli så hög.
AMF Pensions styrelseordförande Göran Tunhammar säger till TT att det är förre vd Christer Elmehagen som kommit med information som fått styrelsen att betala ut mer i pensionsutbetalningar än de var bundna till enligt avtal.
– Avtalsförhållandena är råddiga, det ursprungliga avtalet är påbyggt av senare avtal. Men en sak är styrelsen alldeles ense om, att det aldrig varit bolagets intentioner att det skulle betalas in några förhöjda premier de sista åren Elmehagen tjänstgjorde. Då kan man fråga sig varför vi ändå gjorde det. Där är svaret att vi fram till helt nyligen har varit av den bestämda uppfattningen att vi betalade premier som gällde att fullfölja gamla åtaganden. Den uppfattningen har vi bibringats ytterst av Christer Elmehagen.
TT: Så det är Christer Elmehagen som har vilselett er?
– Jag vill inte använda några starka ord i detta skede. Vi har via ombud kontaktat Elmehagen. Men det är klart att någonstans har vi haft en felaktig utgångspunkt. Och Christer Elmehagen har kommit med den utgångspunkten. Det har stått i årsredovisningar ”avser fullföljande av gamla avtal”.
Enligt Tunhammar har hela styrelsen samma grundsyn på det inträffade, bland annat att man ska kräva tillbaka pengar från Elmehagen.
– Men LO har gått ut med en specifik summa och det vill vi inte göra ännu.
TT: Slarvade ni när ni inte kontrollerade de felaktiga uppgifterna noggrannare?
– I efterhand kan man säga att vi borde ha kontrollerat det noggrannare. Skälet är att en person som är vd och som har tjänstgjort länge och som gör ett bra jobb för företaget är en person man litar på.
Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv och ledamot i AMF:s styrelse, är mycket kritisk mot att LO:s ordförande gått ut med att krav på Elmehagen på mångmiljonbelopp.
– Wanja går ut med siffror och summor som är skäl för utredning, säger Bäckström till TT.
– Vi har ännu inte preciserat några summor. Jag är bekymrad. Detta påverkar våra möjligheter rätta till felen. Hon kan inte gå ut med siffror när det inte finns något underlag.
Enligt Bäckström är det alldeles klart att fel begåtts. Han säger att styrelsen nu i första hand ska värna om bolaget.
– Det står klart att det saknats tydlighet i bolagets styrelse- och ledningsarbete och det måste rättas till. Det tittar vi på framgent.
Men det reser också den stora frågan om arbetsmarknadens parter ska äga den här typen av bolag och därmed äga en stor del av börsen, säger han:
– Det har aktualiserats i och med den här affären, men frågan har redan tidigare har diskuterats i Svenskt Näringsliv.
Ansvarsfrågorna i styrelsen måste diskuteras med huvudmännen. Det gäller även min egen roll, tillägger Bäckström.
– Ytterst är det styrelsen som är ansvarig, betonar han.
Elmehagen bekräftar att har kontakt med styrelsen.
”Vi kommer att inleda en dialog där syftet är att juridiskt reda ut vem som har ansvar i vilka frågor och vad slutsatsen blir av det. Min grundläggande inställning är att dialog i en försoningsfull anda är det bästa för AMF:s sparare och att jag och styrelsen på så vis får möjlighet att ta vår respektive del av ansvaret”, han i ett pressmeddelande.
”Det är både min och som jag uppfattat det styrelsens avsikt att dialogen ska föras i snabbt tempo så att alla kan komma vidare och AMF Pensions sparare kan de fokus de förtjänar”, skriver han.