Realtid

Kris för Nasdaq-OMX största ägare

administrator
administrator
Uppdaterad: 19 feb. 2009Publicerad: 19 feb. 2009

Borse Dubai äger 20 procent av Nasdaq-OMX som äger Stockholmsbörsen, men har svårt att omfinansiera jättelånet från köpet av OMX som såldes till Nasdaq.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var OMX långvarige förgrundsfigur Per Larsson som petades chockartat vid samgåendet med Helsingforsbörsen häromåret, men sedan dök han upp som vd för Dubaibörsen ”Borse Dubai” som med arabiska oljepengar bakom ryggen försökte sluka hela OMX.

Amerikanarna på Nasdaq ville också in i kampen om OMX, och det hela slutade med en uppgörelse där Nasdaq och OMX gick ihop medan Borse Dubai fick bli största ägare i Nasdaq-OMX med en ägarandel på 20 procent.

I somras slutade Larsson på Borse Dubai för att bli Mellanösternchef på krisdrabbade schweiziska banken UBS, och nu har Borse Dubai blivit sittande kvar med jättelånet från Larssons OMX-äventyr.

Enligt Bloomberg är det drygt 21,5 miljarder kronor som lånet är på, men bedömare befarar nu att Borse Dubai bara kommer att kunna låna max hälften av det ursprungliga beloppet skriver nyhetsbyrån.

Två bankkällor som sitter nära förhandlingarna, bedömer att det handlar om 9,5-13 miljarder kronor som Borse Dubai i bästa fall kan skrapa ihop i nya lån från bankerna för att ersätta det gamla.

Dubai har fått ekonomiska problem i samband med finanskrisen och det ryktas om att grannlandet Abu Dhabi ska komma till undsättning och rädda Dubai, men enligt Bloomberg finns det en osäkerhet om Abu Dhabi verkligen kommer att skynda till.

Frågan är hur alltihop påverkar Nasdaq-OMX och Stockholmsbörsen som ägs av Nasdaq-OMX. Kommer även de att ryckas med i finanskrisen?

– Vår policy är att inte lämna några kommentarer vad gäller våra ägare, säger Carl Norell som är presskontakt för Nasdaq-OMX i Sverige.

ANNONS

Han bekräftar att Borse Dubai är Nasdaq-OMX största ägare, med en ägarandel på 19,99 procent och att Borse Dubai har två representanter i Nasdaq-OMX styrelse.

Enligt Nasdaq-OMX internetsajt har bolaget 16 styrelseledamöter varav Soud Ba’alawy och Essa Kazim är från Dubai.

Ba’alawy är vice ordförande för Borse Dubai, medan Kazim är ordförande i Borse Dubai och även i dess lokala Dubaibörs ”Dubai Financial Market” (DFM).

Enligt Bloomberg är det dock Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum som är den som har makten i landet Dubai som äger Borse Dubai.

Shejken äger Dubai Holding som äger Dubai Group där Ba’alawy är ordförande.

Frågan är dock hur illa ställt det är, eftersom exempelvis Autochannel.com skrev i början på år 2007 att shejken var den fjärde rikaste mannen i världen.

Nu verkar han dock inte finnas med ens bland världens 100 rikaste på Forbes lista.

Aktiekursen i Nasdaq-OMX toppade kring 50 dollar så sent som vid årsskiftet 2007/2008, och föll därefter ner till drygt 15 dollar som lägst. Nu ligger kursen i drygt 20 dollar.

ANNONS

Hela Nasdaq-OMX har ett marknadsvärde på knappt 35,5 miljarder kronor på aktiemarknaden enligt Bloomberg, så Borse Dubais ägarandel är bara värd drygt 7 miljarder kronor medan man alltså har kvar lån på över 20 miljarder kronor.

Förhandlingarna om det nya lånet pekar enligt Bloomberg på att låneräntan hamnar 3,25 procentenheter över referensräntan Libor, jämfört med det ursprungliga lånet som låg 1,30 procentenheter över.

Det blir Borse Dubais aktieägare med shejken själv i slutändan som tvingas skjuta till resten av kapitalet i aktieägartillskott för att täcka upp, skriver nyhetsbyrån.

Dubai har enligt Bloomberg lånat stora belopp för att finansiera bygget av världens högsta torn och palm-formade öar, samt investeringar i stora banker runt om i världen.

Landets oljetillgångar minskar, så planen har varit att försöka skapa ett finans- och turistcentrum som kan inbringa nya intäktskällor till landet.

Men långivarna har höjt marginalerna på lån till Dubai så pass att landet har väntat in i det längsta för att låna mer, och har fått skjuta till pengar från kassaflödena hos landets största företag.

Senast Dubai lånade pengar var i september med ett lån på drygt 50 miljarder kronor, och för hela år 2009 räknar Bloomberg med att siffran kommer upp i nästan 130 miljarder.

Kreditförsäkringar för lån till Dubai har skjutit i höjden, och analytiker uppger för Bloomberg att det i det perspektivet är överraskande låg räntemarginal för den ränta som Dubai trots allt kan låna till i dagsläget, även om marginalen stigit kraftigt.

ANNONS

Per Larsson har tidigare sagt till Dagens Industri att han från början hade ett kontrakt på att jobba två år hos Borse Dubai.

Realtid.se får tag på en källa inom Borse Dubais organisation. Han har hört talas om Borse Dubais försök att omfinansiera sitt lån.

Enligt källan är den allmänna uppfattningen i Dubai att Per Larsson gjorde ett ”rätt bra jobb” under sin tid på Borse Dubai.

– Det kan inte ha varit lätt att komma till en region som Mellanöstern som han inte visste något om, och hjälpa till att starta en internationell börs.

Källan berättar att
det nu finns det en separat börs i landet som heter Nasdaq Dubai vid sidan av Dubais huvudbörs Dubai Financial Market (DFM).

Nasdaq Dubai ägs till två tredjedelar av Borse Dubai och till en tredjedel av Nasdaq-OMX.

Sedan Nasdaq Dubai startade år 2005 har det tillkommit aktier i 19 bolag som handlas på Nasdaq Dubai.

Det var inte så mycket med 19 företag på i princip fyra år?

ANNONS

– Det tar tid att bygga en börs. Det är inget man gör över en natt. Vi håller på att få upp farten, säger källan.

Själva Borse Dubai är ingen börs i sig, utan bara ett holdingbolag som i sin tur äger bland annat DFM och Nasdaq Dubai.

Förutom ägarandelen i Nasdaq-OMX har Borse Dubai även en ägarandel i Londonbörsen.

– Jag tror att Borse Dubai vid ett tillfälle ägde 28 procent av Londonbörsen, sedan blev ägarandelen utspädd genom att Londonbörsen köpte Milanobörsen och betalade med egna aktier, säger källan.

DFM är börsen för företag i regionen, medan bolagen på Nasdaq Dubai kan vara baserade var som helst i världen.

DFM startade år 2000, alltså flera år före Nasdaq Dubai.

Bolagen på Nasdaq Dubai kan vara både från runt om i världen eller från regionen kring Dubai.

Hamnföretaget DP World är ett sådant företag vars aktie är börsnoterad på Nasdaq Dubai fast bolaget är baserat i Dubai. DP står för Dubai Ports.

ANNONS

– Visst kunde DP World ha valt att börsnotera sig på DFM i stället, säger källan.

Orsaken till att de i alla fall valde Nasdaq Dubai är enligt honom att det i en helt annan omfattning än på DFM även finns internationella investerare som handlar på Nasdaq Dubai.

– På DFM handlar främst investerare från regionen kring Dubai, medan Nasdaq Dubai har investerare både från regionen och från övriga världen.

Finns det planer på att slå ihop DFM och Nasdaq Dubai?

– Folk pratar om det. Det är två börser i en rätt liten stad, så visst talas det om en sådan sammanslagning.

En annan skillnad mellan börserna är att de har olika regler. Nasdaq Dubai styrs av samma internationella regler som Londonbörsen och New York-börsen, med Dubai Financial Services Authority som övervakningsmyndighet.

DFM för sin del styrs av regler från Förenade Arabemiraten som Dubai tillhör, men som i och för sig ändå har ambitionen att likna de internationella reglerna.

DFM har aktier från ett 60-tal börsnoterade där.

ANNONS

Stämmer det att hela Dubai håller på att kollapsa ekonomiskt, och att folk flyr landet eftersom man kan bli fängslad om man inte betalar tillbaka skulder där?

– Det känner jag inte till.

På www.calculatedriskblog.com står det om folk som flyr Dubai av rädsla för att fängslas för att de inte kan återbetala sina lån i landet. Enligt ryktena lämnar folk allt de äger, inklusive sina bilar på flygplatsens parkeringsplatser.

Stämmer det att det finns stora mängder tomma kontorslokaler i Dubai?

– En del firmor har sparkat sina anställda, men jag tror att läget är värre i London även om Dubai har liknande problem.

Klicka här för att se videoklipp på Youtube från BBC-programmet ”The Oracle” om krisen i Dubai.

Där talas bland annat om att fastighetsmarknaden i Förenade Arabemiraten där Dubai ingår, väntas falla med 60 procent i år. Och eftersom över 60 procent av fastigheterna i Förenade Arabemiraten ägs av utlänningar, är det de som flyr fältet för att inte bli fängslade.

Investerarna i Dubai räknade enligt BBC-programmet med en värdeökning på 60 procent om året för fastigheter i Dubai. En sådan värdeökning uppnåddes där år 2008 trots ett värdefall på 25 procent under fjärde kvartalet.

ANNONS

Om Abu Dhabi som också tillhör Förenade Arabemiraten väljer att rädda Dubai kan man inte tala om någon kris för Borse Dubai. Abu Dhabi bedöms ha en nationell fond med ett kapital på nästan 9.000 miljarder kronor enligt BBC-programmet som även pekar ut kungafamiljen i Abu Dhabi som stormrik.

Smolk i glädjebägaren är dock att Abu Dhabi enligt exempelvis New York Times tidigare köpt 16 procent av brittiska banken Barclays vars aktiekurs liksom för andra banker fallit kraftigt under finanskrisen. Qatar som även brände sig på Kaupthing har tidigare köpt 15,5 procent av Barclays enligt NYT.

I hela Dubai bor det 2 miljoner invånare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]