Realtid

"Jag slutar på Hannes Snellman"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 20 apr. 2012Publicerad: 20 apr. 2012

De senaste tre åren har Fredrik von Baumgarten startat och drivit Hannes Snellmans svenska verksamhet. I en intervju med Realtid.se berättar han varför det är dags att lämna skeppet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Fredrik von Baumgarten slutade som delägare vid advokatfirman Vinge för att starta Hannes Snellman i Sverige för drygt tre år sedan slog det ner som en bomb i advokatkåren.

Sedan dess har byrån expanderat kraftigt på den svenska marknaden. Sett till omsättningen var byrån Sveriges fjortonde största förra året med 102 anställda och arvodesintäkter på 157 miljoner kronor, enligt Affärsvärldens ranking.

Den sista april lämnar dock Fredrik von Baumgarten byrån. Vad han ska hitta på härnäst är än så länge hemligt. En hint är att fler inom kåren är involverade.

– Det ska vara helt klart till hösten, säger han och tar en klunk kaffe där vi sitter i foajén på Scandic Anglais vid Stureplan i centrala Stockholm.

– Det är helt naturligt att jag slutar nu eftersom en stor del av uppbyggnadsfasen är avslutad. Sedan ska jag inte sticka under stol med att processen påskyndats av min privata situation. Jag har fem barn, varav tre fortfarande bor hemma. De vill känna en trygghet och jag varken kan eller vill kasta mig in i någonting direkt. Det måste vara rätt tajming.

Även om den förre Vinge-chefen och senare Hannes Snellman-chefen, hade lång erfarenhet av såväl yrket som branschen var det en helt ny utmaning att starta Stockholmkontoret för en utländsk byrå. Den resan har lärt honom mycket.

– Nyckeln till framgång är energi och rätt människor.

Har du lyckats med det?

ANNONS

– Med energin och vision – ja. Med rekrytering – inte till 100 procent. Men det är förstås svårt att expandera så snabbt som vi gjort och samtidigt hålla hög kvalitet i alla delar.

Tuffast har helt klart varit att integrera kontoren, att få hela Hannes Snellman till att kännas som en enda byrå. I Sverige har firman vuxit snabbt och på den finska marknaden, där byrån var relativt ”vildvuxen” har organisationen bantats ned. Nytt folk har kommit in, andra har försvunnit. Ett exempel på det senare kom i höstas när det stod klart att Hannes Snellmans finska chef Carl-Henrik Wallin och Roschiers Ulf-Henrik Kull drog från respektive byrå för att bilda ny gemensam firma Avance Attorneys.

– Det svåra är att kombinera lokala jurisdiktioner och lokal business med cross boarder-aktiviteter samt att hålla jämn takt och kvalitet mellan kontoren. Det har varit en ordentlig utmaning, en större utmaning än jag inledningsvis trodde, säger Fredrik von Baumgarten.

Vad är du mest nöjd över?

– Jag är mest nöjd över positioneringen, att så snabbt ha nått en etablerad position.

I samband med att Richard Åkerman tog över som managing partner för Stockholmkontoret för ett par månader sedan började rykten cirkulera kring varför Fredrik von Baumgarten inte länge var MP för firmans svenska verksamhet.

Här är ett axplock:

De finska delägarna surnade till över att den svenska expansionen blev för dyr?

ANNONS

— Den har inte kostat dem en krona, snarare tvärtom.

Din ”extravaganta stil blev för mycket för de finska skogshuggarna”?

— Konkurrensen är större på den svenska marknaden än den finska och det har lett till skillnader i mognadsgrad på marknaderna. Stockholmsmarknaden är mer utvecklad och mer internationell än den finska.

Du ska börja på Ashurst?

— Nej.

Börja på Linklaters?

— Stämmer inte. Även om Linklaters är en av världens finaste firmor.

Du ska starta ett kontor för en stor internationell byrå?

ANNONS

— Inte längre aktuellt. Jag har fört samtal med två amerikanska byråer. Jag kan inte kommentera det mer än så. Från ett US-perspektiv är Sverige och Norden tyvärr mer perifiera än vad man som svensk gärna vill tro.

Tillbaka till Hannes Snellman i Stockholm. Förra året minskade intäkterna med 3 procent samtidigt som kontoret ökade sina anställda med 24 procent. Har expanderingstakten varit för snabb? Nej, Fredrik von Baumgarten, tycker inte det. Vad hade alternativet varit?

– Men som ny firma drabbades vi hårdare av nedgången 2011 än andra byråer, säger han och håller med om att Stockholmskontoret kan uppfattas som spretigt.

– Jag tror att nyckeln till framgång är att en byrå måste uppfattas ha en tydlig identitet. Många av de svenska byråerna känns konturlösa, identitetslösa. Det är bara Mannheimer Swartling som har en tydlig profil, som verkligen är rådgivare vid all typ av affärsjuridik. Många byråer känns lite trötta men det har varit en tuff marknad de senaste åren. Vinge har gått från att ha varit en transaktionsinriktad nytänkande byrå till… något oklart.

Allt som rör Hannes Snellmans siffror såsom det senaste året och bokslut får jag ta med den nya chefen, Richard Åkerman. Enlig Fredrik von Baumgarten finns det inga hard feelings mellan honom eller några andra på firman.

Vad är ditt främsta tips till Åkerman?

— Ha Stockholm som nav för firman!

Vad säger Helsingfors om det?

ANNONS

— Om det ska vara en nordisk byrå förstår de att det måste bli så i framtiden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]