UPPDATERAD (4) Åklagarna satte press på den insideråtalade Ken Lennaárd under onsdagens domstolsförhandlingar.
"Jag gjorde som Ossian gjorde"
Mest läst i kategorin
Realtid.se rapporterade direkt från rättssalen:
Efter lunchpausen ringer rättens notarie upp Christer Gardell.
Anmäl dig till Finans och Försäkring-nyhetsbrevet som kommer ut på fredagar.
När tog ni beslutet att investera i TeliaSonera?
– Analysen bedrevs parallellt med analysen med Volvo. Jag skulle tippa på att den pågick under tre månader plus minus.
Han berättar hur Cevian först köpte 50 miljoner aktier och köpte sedan ytterligare 20 miljoner aktier.
Åklagaren ber Christer Gardell kommentera artikeln i DI som fick aktiekursen i TeliaSonera att rusa över 4 procent.
– Jag kommer ihåg att vi blev irriterade att det fanns en läcka. Den stämde att vi blev bekymrade eftersom läckan kändes väldigt initierad. Det var ingen vild spekulation. Det måste ha varit någon som varit involverad i de diskussionerna som föregått. Ibland brukar man se i artiklar att det är lite vilda gissningar. Här kändes det mer initierat helt enkelt.
Åklagaren undrar vad Cevian Capital gjorde efter denna nyhet.
– Vi pratade en del om det internt naturligtvis. Det ledde till att vi tog in en säkerhetskonsult och skaffade en del rutiner på kontoret.
Kunde informationen ha kommit från den mäklare som ni anlitade?
– Mäklaren och dess organisation är ju alltid en potentiell källa till läckage. I affären med Outokumpu så bad vi mäklaren utföra en undersökning men de återkom och sade att de inte kunde hitta någon läcka.
– Blir det något läckage så använder man inte den mäklaren något mer. Det är väldigt väldigt ovanligt att den här typen av läckor uppstår. Det går att begränsa det här med det är alltid en risk att någon läcker.
Varför är det så intressant när Cevian köper?
– Det var ju rätt mycket fokus på oss under den här tiden. Det var intressant information för dem som investerar helt enkelt.
–Det var ju rätt mycket mediespekulationer under den tiden och medierna byggde säkert upp ett intresse.
Åklagaren undrar vad Christer Gardell tänkte efter artikeln.
– Det är alltid irriterande när sånt här kommer upp och det blir en kursreaktion. Det kan ju leda till att det tar längre tid tills man kommer till den position dit man vill. Det kan ju även hända att man överger investeringen.
Fanns det någon bekräftelse från er innan den nionde oktober?
– Nej, vi var inte färdiginvesterade och beslutade att vi inte skulle offentliggöra detta.
När det är Leif Gustafssons tur att ställa frågor till Christer Gardell undrar han om ryktesspridningen vid tiden för Cevians köp av TeliaSonera.
– I Volvo minns jag spekulationer men jag minns inte att det ska ha funnits i TeliaSonera.
Leif Gustafsson läser ur DI:s artikel där han citerar att det redan under sommaren kommit ut att fonden ska köpa i TeliaSonera.
– Det beror på vad de menar. Den 31 augusti tillhör väl sommaren. Innan dess minns jag inte att det fanns några rykten, men det är möjligt att jag har fel där.
– Det får journalisten svara på det kan inte jag svara på.
Rådmannen passar på att ställa frågor till Christer Gardell om kodord i finansbranschen.
– Vi använder aldrig bolagets riktiga namn utan använder alltid ett kodnamn som för Telia. Det är vanligt förekommande i branschen.
Nu fortsätter förhandlingarna med Andreas Hofmanns försvar och förklaring till sina affärer.
– Det här var en spekulation inför riksdagsvalet, inleder Anderas Hofmann sitt försvar med.
Han berättar att han två och en halv månad innan Cevian började köpa fick ett mail från Jan Felländer som rekommenderade att han skulle köpa aktier i TeliaSonera. Bifogat fanns två analyser från Enskilda och Kaupthing.
– En borgerlig regering skulle leda till att ägarbilden skulle ändras radikalt. 43,5 procent skulle byta händer. Att Cevian skulle komma upp som en av de potentiella ägarna var för mig självklart. Redan i mars-april fanns det spekulationer om att Cevian skulle investera i Telia.
Han berättar att artikeln kom den 31 augusti, gjorde att han sålde.
– Jag tog då vinsten och återinvesterade i tre olika bolag, Telia, Electrolux och Volvo.
– Det här var en tvåstegsraket. En förutsättning var att det skulle bli en borgerlig valseger. En annan förutsättning var att en eventuell ägare skulle komma upp till ytan.
Anderas Hofmann menar att åklagarna har fel belopp och han kan därför inte vitsorda dem.
– Jag ägde optioner för en miljon kronor och ägde aktier till ett värde av 44 miljoner kronor ungefär. Jag sålde alla optioner den femte i tionde. Och köpte sedan aktier för sju miljoner kronor. Dett här är tre dagar innan tillkännagivandet. De andra tio miljoner kronor köpte jag aktier i Telia efter att Cevian tillkännagjorde sitt innehav.
Nu fortsätter förhandlingarna med Ken Lennaárds försvar.
– Det blir inte lika pedagogiskt eftersom jag inte har någon konsulterfarenhet, säger han direkt.
Han delar ut papper till rätten samt åklagarna och några av advokaterna. Han poängterar att han inte hade räknat med att det skulle finnas så mycket advokater på plats och har därför inte papper till alla.
– Åklagarna pekar ju ett aggressivt handlingsmönster. Jag har alltid köpt en aktie i taget så därför är de väldigt lätta att hålla reda på, börjar han sitt försvar.
– Jag satsar allt jag har, all in, på pokerspråk. Varför jag gick all-in är inte så lätt att komma ihåg eftersom det är norm för mig. Hade det varit tvärtom hade jag säkert kommit ihåg det eftersom jag alltid gör så här.
Han berättar att han under den här perioden gjort sammanlagt 21 affärer och investerat alla sina pengar i 13 affärer av dem.
– Det visar att mitt handelsmönster ser likadant ut hela tiden.
Ken Lennaárd köpte aktier den andra oktober efter valet.
– För mig var det självklart att köpa i Teliasonera om man trodde att det borgerliga blocket skulle vinna.
– Jag trodde att tåget hade gått. Det är ett otroligt surr om den här aktien.
Ken Lennaárd berättar att han och Ossian ofta pratar om aktier.
– Jag kommer ihåg att jag frågade Ossian vad han trodde inför en sommar och han svarade att han trodde att börsen skulle gå ner, men så trodde inte jag. Jag tror man ska köpa till midsommar och sedan sälja till kräftorna. Ossian fick dock rätt som vanligt.
Vidare om TeliaSonera:
– Anledningen att jag köpte optioner var för att mina pokerkompisar hade köpt aktier och då ville jag knäppa dem på näsan och köpa optioner. Den här pokervärlden är väldigt speciell. Man ska vara en vinnare. Genom att vinna på mina optioner så kan jag visa att jag är skicklig och inte bara har tur. Jag skjuter lite från höften. Ibland köper jag aktier och ibland optioner.
Ken Lennaárd överöser komplimanger över sin vän Ossian Hellers under sin presentation.
– Jag är extra intresserad av Cevian, Gardell är ju ett mediefenomen.
– Och min bästa vän är ju stjärnanalytiker hos Christer Gardell, säger han, vilket han senare upprepar vid ett par tillfällen.
Han visar även DI:s artikel där Gardell svarar på ryktet om Cevians köp i TeliaSonera.
– Det var ju ett hundraprocentigt erkännande att de har gått in i Telia.
Därefter förhörs Ossian Hellers.
– Ken har alltid ställt frågan till mig ”berätta gärna för mig när du investerar i något”. Men jag utgår alltid från att alla människor fattar sina egna beslut.
Ossian Hellers berättar att Ken och han har umgåtts sedan de var 12 år och har även under en period bott tillsammans.
Åklagaren ställer frågan om Ossian skulle ha svarat på frågor kring TeliaSonera om Ken eller Andreas under den tiden hade frågat honom
– Om jag skulle fått frågan om Cevian skulle gå in i TeliaSonera så hade jag sagt – inga kommentarer. Men det var fullkomligt självklart för alla i finansbranschen att vi var inne.
– Jag kan inte gå och kommentera något som Christer Gardell väljer att inte kommentera.
Vidare säger han:
– Jag är inte förhindrad av att tala om en aktie om jag talar om den generellt. Men talar jag om ett bolag som vi är intresserade av så avslöjar jag min kunskapsnivån. Har jag kunskaper om aktien så märks det att vi är på väg in i bolaget.
Ossian vill även peka på att många på marknaden kände till Cevians affär.
– Det enda jag minns från den perioden är att jag, Lars Förberg och Christer Gardell är i London i september där vi träffar tio brittiska fonder för att promota vår Volvo-affär men diskussionerna kom in på Telia lika mycket och alla där visste då om det här.
Nu sätter åklagarna press på Ken Lennaárd för andra gången i dag.
Är det hemligt att du tar rygg på Ossian Hellers?
– Nej, inte för mig.
Varför tog du ut pengarna?
– För det första var det inte 18 miljoner kronor utan det var 12 miljoner kronor.
– Jag fick veta att min vän satt häktad och var rädd att det skulle spilla över på mig
– Det var en häxjakt i medierna. Jag vet att journalister talar sanning, jag känner många eftersom jag jobbar på Aftonbladet och där berättade dem att det var EBM som läckt att Ossian satt häktad.
– Jag är rädd att ekobrottsmyndigheterna ska bedriva den här häxjakten mot mig och därför plockade jag ut pengarna. Jag har dessutom hört att det är en preskriptionstid på tio år när det gäller insiderbrott och så länge vill jag inte att de ska sitta på mina pengar. Då är det bättre att jag gör det.
Var har du pengarna?
– Jag sitter på dem någonstans.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.