Olof Manner om den framtida räntemarknaden, "familjen"-Öhman och personliga drivkrafter.
"Jag är som jag är"
Mest läst i kategorin
Det finns få personer som vågar vara sig själva i en finansbransch styrd av pressregler och ibland överdriven gråhet. Men Olof Manner är personen som kombinerar spetskunskap med ett folkligt hjärta.
Nu återgår han till Öhman efter två år på RBS där han arbetade med skandinaviska ränteproduker som statspapper och terminer. Hans 22 år på Öhman ska nu bli fler.
Varför slutade du på RBS?
– Jag trivdes jättebra på RBS, hade trevliga arbetskamrater och stimulerande arbetsuppgifter. Men när jag fick chansen att börja jobba med någonting som är nytt för mig på Öhman tog jag den. Det ska bli väldigt roligt att återgå till min gamla arbetsplats, säger Olof Manner till Realtid.se.
Vilken blir din nya roll på Öhman?
– Jag har jobbat med familjen i 22 år. Jag har fullt förtroende för att de använder min person och kapacitet på helt rätt sätt. Jag tror att jag kan tillföra mycket inom räntedimensionen, vilket också är det Öhman vill åt.
Vilken blir din största utmaning?
– Jadu, det var en bra fråga… Den största utmaningen på Öhman blir att leva upp till de höga krav jag sätter på mig själv.
Vilka trender ser du på räntemarknaden?
– Räntemarknaden kommer få en ökad betydelse för mindre aktörer och privatpersoner. Det baseras dels på volatiliteten på börserna, men också på vad som kommer hända på företagsobligtionsmarknaden efter Basel II och III-reglerna. Många företag kommer inte längre kunna få bankfinansiering, som man fått historiskt, utan måste då vända sig till kapitalmarknaden. Då erbjuds många nya möjligheter i en tillgångsklass som ligger mellan lågräntebärande statspapper och högvolatil aktiemarknad.
Hur ser du på de lågräntebärande statsobligationerna, är det hållbart?
– Jag förstår mycket väl varför det är så. Som ett investeringsalternativ är de mindre intressanta, men ur ett ”capital preservation”-perspektiv är de mer intressanta. Förhoppningsvis kommer Europa och den europeiska ekonomin gå från osäkert läge till något säkrare läge. Då är det möjligt att räntenivån ligger kvar det till trots. Men då kanske man inte är lika mån om att bevara pengar utan istället letar efter avkastning igen. Det tror jag kommer ske, men det är svårt att sia om nu när vi står inför grekisk omröstning på söndag och det ena med det andra.
Allt mer kapital investeras i ”emerging debt”, kommer det fortsätta?
– Jag kan inte hålla med om det av det enkla skälet att jag inte vet att det är så. BRIC-länderna har väl varit populära länder att investera i, åtminstone under förra året. Men eftersom att jag inte arbetat med det kan jag inte uttala mig om kapitalströmmarna i emerging markets.
Varför växer räntemarknaden så?
– Riskfria placeringar har varit väldigt hett det sista året. Såväl för privatpersoner där vi sett ett flöde från aktiemarknaden in till räntemarknaden. Men även för internationella aktörer som letar efter ”safe heavens” för att skydda sina pengar. Andelen utländskt ägande av svenska obligationer har aldrig varit så stort som det var i början av året, enligt Riksbanken. Angående företagsobligationer är det en av få marknader som växer. Basel-reglerna medför även att bankerna inte kan låna ut pengar som förut. Det kostar för mycket för bankerna och då måste vissa företag gå till kapitalmarknaden och finna finansiering via företagsobligationer. Eftersom att de generellt erbjuder en högre avkastning blir de ett konkurrenskraftigt alternativ för många placerare.
Bilden på din LinkedIn och ditt citat i pressmeddelandet tyder på att du är en väldigt personlig och rolig man. Varifrån fick du modet till din säregenhet?
– Jag vet inte om jag är säregen… Jag är som jag är. Jag varken vågar eller kan gå in på detta på djupet. Det har sina för- och nackdelar i branschen, men att förställa sig kostar ännu mer.
Vad gör du mer i livet?
– Jag älskar att vara på och nära havet, framförallt på Västkusten, då behöver jag inget annat. Vad jag gör där spelar ingen roll, så länge det är nära havet. Sen är jag som folk i allmänhet, jag spelar bland annat golf och simmar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.