Riksbanken vill se markant högre kontracyklisk kapitalbuffert för bankerna.
Ingves håller inte med Andersson
Mest läst i kategorin
I slutet på maj meddelade Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson att den kommande kontracykliska kapitalbufferten för storbankerna bör sättas till 1 procent från sommaren 2015.
Tanken är att bufferten, som är en extra säkerhet vid dåliga tider, ska variera över tiden. Martin Andersson hänvisade till FI:s egen analys som grund för nivån 1 procent.
Riksbanken delar dock inte Finansinspektionens syn på läget. Enligt ett uttalande på onsdagen anser Riksbanken att ”storbankernas motståndskraft behöver stärkas” detta trots att åtgärder redan vidtagits:
”Men Riksbanken bedömer att det även här behövs ytterligare åtgärder för att öka bankernas motståndskraft. Riksbanken rekommenderar därför att den kontracykliska kapitalbufferten aktiveras så snart som möjligt och inledningsvis sätts till 2,5 procent. På så sätt stärks motståndskraften i det finansiella systemet”, skriver banken i kommunikén.
Riksbankens buffertkrav ligger alltså markant över Finansinspektionens bedömning.
Riksbanken konstaterar också att storbankerna har väl tilltagna likviditetsbuffertar i form av utländsk valuta.
Däremot har bankerna ”låga likviditetstäckningsgrader i svenska kronor”. Riksbanken vill därför se en skärpning kravet på likviditetstäckningsgraden (LCR) så att denna motsvarar 60 procent i svenska kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.