Dollarns höga växelkurs har diskuterats under helgens G20-möte i Berlin. Det sade den tyske finansministern Hans Eichel på söndagen utan att lämna några ytterligare detaljer.
Inga åtgärder för att stärka dollarn
Mest läst i kategorin
Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte har pratat om det. Naturligtvis talade vi om obalansen i världsekonomin. Det var en del av debatten, sade Eichel på en presskonferens.
Han sade vidare att länderna har en gemensam position och citerade från en kommuniké som G7-länderna presenterade i samband med ett möte tidigare i år i Florida. Där sades att den överdrivna rörligheten i växelkurserna inte är önskvärd för den ekonomiska tillväxten.
I den kommuniké som utfärdades på söndagen nämndes inget om den svaga dollarn, däremot talades det om att USA måste minska sitt budgetunderskott och att de asiatiska länderna bör röra sig mot flexiblare växelkurser.
Enligt uttalandet räknar G20-medlemmarna med goda ekonomiska utsikter globalt under 2005, men ett antal risker har uppstått som kan äventyra tillväxtprognosen.
”Vi räknar med att det makroekonomiska läget förblir positivt nästa år. Men riskerna har ökat på grund av det svängande oljepriset, det amerikanska budgetunderskottet och geopolitisk oro”, hette det i uttalandet. Geopolitisk oro kan syfta på terrorism och det osäkra läget i Irak.
Den senaste tiden har europeiska regeringar skyllt den allt svagare dollarn på det stora amerikanska budgetunderskottet. USA, som inte sade mycket under helgens möte, slog tillbaka i ett uttalande som offentliggjordes samtidigt som G20-kommunikén. Där hette det att alla länder är förpliktade att stärka tillväxten och korrigera obalanser i handeln.
USA:s finansminister John Snow sade att USA ska halvera sitt rekordstora budgetunderskott på fyra år genom stora besparingar och stadig tillväxt.
”Tillväxten hos våra handelspartners, även de i Europa, måste också öka och det kräver att man tar itu med strukturella hinder som står i vägen för det”, sade Snow i uttalandet.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.