Trots att det kan räcka med bara en dos av det nya influensavaccinet blir kostnaden densamma för Sverige som redan skrivit kontrakt med läkemedelsbolaget på två doser per medborgare till en kostnad om nära 1,2 miljarder kronor.
Influensavaccin kan bli onödigt dyr affär
Mest läst i kategorin
Sverige har beställt 18 miljoner doser vaccin mot svininfluensan A(H1N1) av det engelska läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline, GSK.
Vaccinet räknat på två doser per invånare kostar 1,2 miljarder kronor.
Men Sveriges Kommuner och Landsting, SKL räknar med att svininfluensan kommer att kosta landstingen dubbelt så mycket, alltså cirka 2,4 miljarder kronor med personalkostnader, med mera.
– Skulle det räcka med en dos skulle kostnaden sjunka avsevärt, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Nu har nya studier visat att det kan räcka med bara en dos. Det är GSK som totalt gör 16 stycken kliniska studier där den första studien i Tyskland med 130 personer i åldern 18 – 60 visar att det kan räcka med en dos.
– Denna studie ger uppmuntrande uppgifter om den potentiella användningen av en engångsdos av våra pandemivaccin, säger Jean Stephenne, vd Glaxo Smithkline Biologicals i ett pressmeddelande.
Men om det räcker med en dos ska ni ändå sälja två doser?
– Det är för tidigt att dra några slutsatser. Det är ett första resultat av en första studie. Det krävs mer analyser än så, säger Jonas Vikman, informationschef vid GSK i Sverige.
Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, är inne på samma linje.
– Detta är en första studie på ett begränsat antal personer. Resultatet är jätteintressant och viktigt men oavsett om det stämmer kommer det inte att räcka med en dos till alla. Inte till barn till exempel.
Tegnell påpekar att det är väldigt positivt om en dos räcker.
– Det innebär att vaccinationskampanjen kommer att vara mer effektiv och att spridningen av viruset kan stanna av mycket snabbare.
Detaljerna i kontakten som varje landsting och staten har skrivit med leverantörerna är fortfarande hemligstämplande.
– Nu har vi skrivit kontrakt på leveranserna. Jag tror som sagt inte att det räcker med en dos till alla. Men om det verkligen är så får vi föra en diskussion på hur vi klokt kan använda det som blir över någon annanstans. I något annat land.
Sälja det vidare?
– Ja, på något sätt. Det har hela tiden varit intentionen. Det är inte socialstyrelsen som driver i den processen.
Fast Göran Stiernstedt anser inte att staten ska behöva köpa fler doser än nödvändigt.
— Skulle de nya resultaten hålla förutsätter jag att tillverkaren tar sitt ansvar och ser till att vi inte behöver köpa 18 miljoner doser och inte betala för de heller. Vi har ju köpt de under andra förutsättningar, säger han.
Men kontrakten är redan påskrivna?
– Visst, men man kan ha ett moraliskt ansvar också och tänka på sitt goda rykte, säger Göran Stiernstedt.
Anders Tegnell igen:
Var det för tidigt att skriva kontrakt på två doser?
– Nej, vid den tiden det här förhandlades att alla var överens om att vid en ny pandemi var det nödvändigt med två doser. Alla länder har skrivit på det.
Niclas Thorselius, pressekreterare hos folkhälsominister Maria Larsson påpekar att det än så länge är en hypotetisk fråga.
– Den är för tidigt väckt. Om vi får överblivet vaccin blir det en politisk fråga. Det kommer att vara ett möte på EU-nivå den 12 oktober där bland annat denna fråga ska diskuteras.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.