Fredagen den 27 mars 2009 minskar antalet kvinnliga vd:ar på Stockholmsbörsen. De var fem. Imorgon är de fyra.
I morgon är de bara fyra
Mest läst i kategorin
Imorgon avgår Åsa Landén Ericsson från posten som vd för it-konsultbolaget Enea. Därmed finns bara fyra kvinnliga vd:ar kvar på Stockholmsbörsen.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.
– Det är sorgligt, säger Anita Göransson, professor i genus, ekonomisk förändring och organisation vid Linköping Universitet.
Hon tror på mångfald och enligt Göransson har män på toppositioner i bolag mer lika bakgrunder än vad kvinnor på liknande poster har.
– För några år sedan gjorde vi en studie och såg att hälften av kvinnorna kom från förvaltningen. Det svenska näringslivet har otroligt lite kvinnor på chefspositioner. Vd-posten är en viktig position, säger Anita Göransson.
I takt med att fyrtiotalisterna går i pension blir det en huggsexa om potentiella chefer.
– Ska man ha den bästa kompetensen kan man inte utesluta 52 procent av befolkningen. Det blir en för smal grupp som rekryteringsbas.
Det går dock inte att dra för stora växlar på att en av börsens fem kvinnliga vd:ar försvinner.
– Men det stämmer till eftertanke. Utan åtgärder tar det tvåhundra år innan det blir jämlikt. Men det kommer nog att visa sig att företag som är framsynta kommer att få stort försprång.
Utanför Stockholmsbörsen har Sverige rasat till 24:e plats i en internationell jämförelse av andelen kvinnor i högsta ledningen inom privatägda företag. Det visar en ny undersökning som konsultföretaget Grant Thornton gjort med 400 svenska företag som har mellan 50 och 500 anställda.
Av de undersökta bolagen har åtta procent en kvinnlig vd. I Stockholm var det flest, 20 procent. I Göteborg bara två procent. Undersökningen visar att Sverige har rasat i global rankning. På två år har Sverige rasat från 14 till 24:e plats.
Gunilla Arhén, är vd och grundare för Ruter Dam.
– Vi får nog passa oss så att inte utvecklingen blir att fler kvinnor tvekar att tacka ja till vd-jobb på börsnoterade företag, säger hon.
– Min vision är fler bra chefer oavsett kön. Andelen kvinnor på Stockholmsbörsen har gått upp och ner. Men fyra är inte många.
För tillväxten hoppas hon att fler kvinnor hamnar på ledande chefspositioner.
Men i allmänhet tror Gunilla Arhén att det blir svårare att hitta folk som tar jobb som börs-vd på grund av tilltagande mediebevakning som blir allt mer intensiv.
Margareta Neld, grundare och ägare av nätverket Women in progress är inte förvånad över utvecklingen.
– Det är mycket snack och lite verkstad. Oftast kommer andra frågor före. Det beror på att man har ett kortsiktigt perspektiv på sin business i dag och det här tar tid.
Kommer det att förbli såhär?
– Nej, det tror inte jag. På det individuella planet händer det mycket men inte i samhället i stort. Det finns ju företag som tar tag i det här och gör någonting. Som alla problem finns en mängd förklaringar. För företagens del handlar det om vilja och uthållighet.