Jungfrugatan 15 är riksdagsledamöternas värsting. Trots att lägenheterna är gratis.
Huset som riksdagsmännen skyr
Mest läst i kategorin
Tänk dig själv. Du är ung, från landsorten och har fått jobb i Stockholm. Du läser i tidningarna om skenande bostadspriser, svarta hyreskontrakt och 20 år i bostadskö. Du jämför med hur mycket din trea i småstan i värd, och inser att det kommer att bli tufft. Hade lönen på det nya jobbet varit högre hade du kanske haft råd med en lägenhet – i alla fall utanför tullarna – men nu tjänar du bara 52.900 kronor i månaden.
Som tur är har du en arbetsgivare som tar socialt ansvar. Som ordnar lägenhet. Som bryr sig om. Trist bara att du får en dassig lägenhet i ett trist funkishus där det luktar avlopp.
Sveriges Riksdag gör allt för att våra folkvalda ska trivas. Som utgångspunkt genomför riksdagsförvaltningen varje år en så kallad serviceenkät, där riksdagsledamöterna får svara på hur nöjda de är med sin arbetsmiljö.
Årets enkät har precis blivit klar, och Realtid.se har tagit del av den för att få en bild av hur våra riksdagsledamöter egentligen har det på jobbet.
Som sig bör av en kundanpassad myndighet använder riksdagsförvaltningen sig av ett Nöjd-kund-index för att sammanställa riksdagsledamöternas svar. Det är ett mått som visar skillnaden mellan de som är nöjda och de som inte är det. Man adderar helt enkelt procentantalet av dem som svarat Ganska bra eller Mycket bra och subtraherar med procentantalet av dem som svarat Ganska dåligt eller Mycket dåligt.
Kort och gott: riksdagsledamöterna gillar sin arbetsmiljö. Visst finns det några som vill byta ut soffan på rummet och andra som störs av ljudet från demonstranter och gatumusikanter, men det genomsnittliga Nöjd-kund-indexet är hela 74,8.
Ledamöterna är bland annat särskilt nöjda med städningen. Städpersonalen är ”trevlig och serviceinriktad”, och deras arbete håller ”mycket hög kvalitet”. Ledamöterna gillar också hur utbetalningen av arvoden fungerar, riksdagens helpdesk och de bärbara datorerna (även om några tycker att de är tunga och tröga).
Och så var det boendet. Stockholms bostadsmarknad är som bekant inte så flexibel för nyinflyttade. Särskilt inte inom tullarna, så riksdagen har tagit sitt sociala ansvar som arbetsgivare och köpt in ett antal bostadsfastigheter. (Nej, att riksdagen skulle stifta lagar som skapade en fungerande hyresmarknad har inte varit aktuellt.)
De ledamöter som ändå ordnar sitt boende själva får upp till 7.000 kronor i månaden i bostadsbidrag, utöver det ordinarie arvodet. De allra flesta bor dock i någon av de 250 bostäder som riksdagen tillhandahåller kostnadsfritt.
Hur trivs då riksdagsledamöterna med sitt gratisboende? Det genomsnittliga Nöjd kund-indexet för övernattningsbostaden var 69,4 – klart lägre än 2005. Anledningen är att de nyvalda ledamöterna drar ned snittet.
Riksdagens bostäder finns på tio olika adresser i innerstan. Skillnaden mellan toppen och botten när det gäller popularitet är stor.
Den riktiga skräckadressen är Jungfrugatan 15 på Östermalm, där riksdagen äger ett antal lägenheter i bostadsrättsföreningen ”Jungfrun”. Nöjd-kund-index ligger här på bottennoteringen 27,2 som kan jämföras med fastigheten på Norrlandsgatan 14 där 100 procent är nöjda eller mycket nöjda.
Vad är det som riksdagsledamöterna skyr på Jungfrugatan 15? Realtid.se har talat med flera ansvariga på riksdagen, men alla står lika undrande. Vi har också talat med de vanliga dödliga i bostadsrättsföreningen, som inte heller förstår varför riksdagsledamöterna är missnöjda.
Till sist fick vi tag på en riksdagsledamot, som under löfte om att vara anonym berättade vad han tyckte. Huset var ”dassigt” helt enkelt. Visst var läget på Östermalm bra, visst var det nära till Östermalmshallen, men huset är ett trist funkishus med trista lägenheter. Dassigt, som sagt.
En annan ledamot konstaterade att standarden är betydligt lägre jämfört med andra riksdagslägenheter. Slitna tapeter och gamla mattor. Visst är det helkaklat badrum, men åldersstiget. Sprickor i kaklet och avloppslukt. Varken bättre eller sämre än studentkorrior.
Apropå dass är det ju skönt om någon annan rensar avloppet när det blir stopp. I riksdagen heter ”någon annan” internservicetjänsten, och de hade hand om 1.800 ärenden under 2006 – en ökning med 20 procent jämfört med året innan. Enligt serviceenkäten är de mycket uppskattade av riksdagsledamöterna, och det är väl bara att hoppas att de skickar en insatsstyrka till Jungfrugatan så att samtliga folkvalda får sova gott om natten.
Förutom lägenheterna på Jungfrugatan finns det en till sak som riksdagsledamöterna är riktigt missnöjda med: mobiltelefonerna. Av 71 kommentarer i serviceenkäten är 44 negativa.
Bland kommentarerna finns det en som i blixtljus berättar om hur långtråkigt det kan vara under utskottsmöten och partiledardebatter. Kort och gott:
”saknar tetris…”
Martin Borgs
debattör, filmare och medarbetare i Realtid.se
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.