Hovrätten skärper tingrättens dom mot de tidigare Panaxia-topparna.
Hovrätten skärper Gravius och Damos straff
Mest läst i kategorin
De tidigare Panaxia-topparna Thomas Gravius och Carolina Damos får skärpta straff i hovrätten.
Hovrätten anser att Thomas Gravius och Carolina Damos är skyldiga till grovt bokföringsbrott i GDAB under fyra verksamhetsår och i Laccord Ltd under fem verksamhetsår. De har dessutom befunnits skyldiga till trolöshet mot huvudman, grovt brott, i två fall.
”Härutöver har Thomas Gravius befunnits skyldig till ytterligare ett fall av trolöshet mot huvudman, grovt brott, i det fallet avseende ett mycket betydande belopp”, framgår det av domen.
Carolina Damos döms till två års och sex månaders fängelse, vilket är betydligt längre straff än tingsrättens dom om ett år och nio månaders fängelse.
Thomas Gravius som i tingsrätten dömdes till ett år och sex månaders fängelse dömdes i dag till tre år och nio månaders fängelse.
Båda döms även till näringsförbud i fyra år.
Liksom i tingsrätten dömdes de gemensamt att betala ett skadestånd på 5 miljoner kronor till Panaxia Kontantservices konkursbo.
Hovrätten finner, liksom tingsrätten att det är styrkt att Carolina Damos och Thomas Gravius missbrukat sin förtroendeställning i PKS när man gemensamt och i samråd betalade ut 5 miljoner kronor från PKS myntkonto till NBT:s konto i Swedbank. de döms även i detta fall till grov trolöshet mot huvudman.
Till skillnad från i tingsrätten döms de även att betala skadestånd till Pan Alarms konkursbo om 5 miljoner kronor.
Hovrätten skriver att det lån som Pan Alarm betalat in till Remiums klientmedelskonto gottgjordes omgående Laccord, ”vilket inte gärna kan ha skett av misstag”. Enligt hovrätten har Damos och Gravius handlat gemensamt och i samråd. Pan Alarm hade ingen vinnig av den genomförda transaktionen utan tvärtom.
”Med hänsyn härtill har de, enligt hovrätten, uppsåtligen gjort sig skyldiga till ett
förtroendemissbruk, som är att bedöma som trolöshet mot huvudman”, skriver Hovrätten i domen.
Thomas Gravius döms dessutom att betala 19 miljoner kronor till Panaxia kontantservice konkursbo. Åklagaren yrkade på ett skadestånd om 19,6 miljoner kronor och menade att Thomas Gravius gjort sig skyldig till förskingring eller trolöshet mot huvudman samt stöld av 600.000 kronor.
Hovrätten anser att det inte rör sig om ett förskingringsprott i Panaxiakoncernen efter som det finns ”oklarheter i utredningen när det gäller vilka som haft vinning av överföringen” däremot finns förutsättningarna för att dömas Thomas Gravius för trolöshet mot huvudman.
”Thomas Gravius, som har haft ingående kunskaper om hur penninghanteringssystemen inom Panaxiakoncernen fungerat, har på grund av sin förtroendeställning i koncernens bolag, bl.a. i PKS, kunnat beordra anställda hos PKS att skaffa fram de aktuella beloppen och se till att största delen därav slutligen tillgodogjorts STS. De genomförda transaktionerna har krävt en noggrant utarbetad plan och torde inte ha kunnat genomföras utan den ställning som Thomas Gravius hade i koncernen”, framgår det av domen.
När det gäller ansvarsyrkandet om grov stöld anser hovrätten att det saknas utredning som visar vad som hände med de 600.000 kronorna.
Hovrätten skärper dessutom Gravius & Damos Partners företagsbot till 2 miljoner kronor från tingsrättens utdömda 800.000 kronor. Åklagaren yrkade i överklagandet på en företagsbot om 3 miljoner kronor.
Till skillnad från tingsrätten dömer bland annat hovrätten Thomas Gravius även för grovt bokföringsbrott i det gemensamma bolaget Gravius & Partners.
Hovrätten pekar bland annat på att Thomas Gravius påstående om att han delegerat bokföringen till Carolina Damos, inte håller. Hovrätten anser därför att båda är ansvarig för brister i deras gemensamma bolag. Eftersom bokföringsskyldigheten åsidosatts systematiskt ”i en rörelse vars verksamhet varit betydande” ska båda dömas för grovt bokföringsbrott under de berörda verksamhetsåren.
Hovrätten dömer även, till skillnad från tingsrätten, Thomas Gravius och Carolina Damos för grovt bokföringsbrott i Laccord Ltd eftersom de inte löpande i registerordning och systematisk ordning bokförde affärshändelserna som verksamheten i Sverige.
Domen kan överklagas senast den 10 april.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.