Trots att Anette Scheibe bara varit vd för Stiftelsen Electrum och Kista Science City i två veckor har hon redan idéer på hur klustret ska förbli en världsledande IT-stad.
Hon vässar armbågarna
Mest läst i kategorin
– Det känns jätteroligt. Vi är redan nu – och ska fortsätta att bygga på att vara – världsledande inom ICT, säger Anette Scheibe med en gång.
I Kista Science City ska hon bland annat verka för att ytterligare förbättra samarbetet mellan akademin, forskningsinstituten och näringsliv. I dag ställer den ökade internationella konkurrensen höga krav på företagens innovationsförmåga.
– I Kista Science City finns ett ekosystem där nya idéer kan utvecklas och leda till att nya företag startar.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.
– Vi har en gemensam arena. Grunden är redan lagd men nu ska vi skapa ännu bättre samarbete mellan akademien och näringslivet, säger Scheibe.
Hur då?
– Genom att hitta examensarbeten, ha mentorskap, hjälpa till med praktik och sommarjobb. Det är ett antal punkter som redan finns men vi måste få ut ännu mer av samarbetet. Det grundläggande uppdraget är att öka tillväxten i Kista.
Första gången som Anette Scheibe besökte IT-staden var för drygt tio år sedan. Hon åkte bygghiss upp utanför Kista Science tower vars 32 våningar ännu inte stod helt klara.
– Kista Science har vuxit snabbt, säger hon och det är verkligen en lyckad satsning, men fortfarande finns mycket kvar att utveckla och förbättra.
Framförallt gäller det att hitta mötesplatser som genererar nya företag och idéer. Huvuduppgiften är att skapa tillväxt och då ska företag få extra nytta av att ligga här.
– Jag kommer att lägga mycket fokus för att se vad vi kan göra för företag och universitet och det är att ytterligare förbättra samverkan.
En annan utmaning är att hjälpa till att skaka fram nya företag via inkubatorn Sting som i år genererar 11 nya företag.
Just nu arbetar 31.000 i Kista Science City, snart tillkommer ytterligare 5.000 fler och i år har redan tusen fler studenter tillkommit på KTH:s ICT-utbildning och Stockholms universitets Kista-baserade utbildningar. Totalt arbetar 65.000 personer i Kista. Det kräver ännu mer satsningar på infrastruktur, enligt Scheibe.
Finanskrisen har inte påverkat Kista Science City nämnvärt, säger Scheibe.
– Vi har en beläggningsgrad på cirka 85 procent men och det går att ordna plats till nya företag.
– Under förra tiden när it-bubblan sprack drabbade det Kista ganska hårt. Vi märker inte av krisen.
Nej, inte ens på riskkapitalsidan.
– Vi märker inte av någon avmattning där nu. Vi arbetar med områden där det går att skapa ett vinnande affärskoncept såsom cleantech.
Andra saker som är heta nu är applikationer som kommer att utvecklas på sätt som vi ännu inte kan föreställa oss.
– Därför krävs utveckling och kunskap inom psykologi och beteendevetenskap – som hur människor använder sina mobiler.
– Vi har hårdvara och nu ska vi addera applikationer, här gäller det att fånga in nya applikationer och sprida dem. Det är en utveckling.
Den kanske största utmaningen är att bygga klart Kista Science City som stad. På bara två veckor har flera påpekat att staden måste göras mer levande.
– Vi har ju gallerian och mässan som har bidragit mycket till det här. Men det måste vara ännu mer.
Kista Science City är på världens topp-femlista när det gäller ICT-kluster tillsammans med Silicon Valley, Bangalore Indien, Sophia Antipolis i Frankrike, Multimedia Super Corridor i Malaysia.
Hon ser inte de andra it-städerna som konkurrenter utan för dem liksom för Kista gäller:
– Lokal förankring, internationell drivkraft, det är det man får tänka på.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.