<pufftextlänk>Vinmuseet Vinopolis i London har sedan starten för sju år sedan vuxit till en attraktion.</pufftextlänk> Deras vinexpert Tom Forrest rekommenderar engelsk champagne och kinesiskt vin när Realtid.se:s utsände tar sig genom de 21 valven under London Bridge.
Han vurmar för engelsk champagne
Mest läst i kategorin
LONDON Vinopolis öppnade sina dörrar 1999. En vinhandlare hade idén att satsa på ett museum om vinets historia. London har genom tusentals år varit centrum för den internationella vinhandeln och efter mycket sökande hittade Norman Vaughan-Arbuckle en lagerlokalerna under järnvägsbroarna vid London Bridge på 16.000 kvadratmeter. Många trodde att han var helt vansinnig som satsade på så mycket utrymme i ett av Londons mest nedgångna områden.
Inte visste de att Tate Modern skulle bli en besöksattraktion och att Londons bästa matmarknad skulle slå upp sina stånd runt hörnet. Området är nu så hippt det kan bli och trots en nära konkurs i början har nu Vinopolis haft sitt bästa år med intäkter på dryga 60 miljoner kronor.
Vad som räddat Vinopolis är inte vinet utan de underbara lokalerna, som nu räknas till en av de tio mest populära i London för konferenser, bröllop eller firmafester. Förra året tog de emot 40.000 gäster i lokalerna, borträknat de många som besöker krogarna och barerna i huset.
I entrén möts man av en bar där det går att avsmaka en lång lista på kända och okända cocktails eller ett glas med fina årgångsviner, som annars bara säljs per butelj. Fastnar man inte i baren, kanske för att pröva en absint, det enda stället i Storbritannien där denna dryck säljs.
Vinopolis lokaler består av 21 valv. Här får man veta mer om vinets historia, de olika druvsorterna och smaka allt från fina franska viner till okända från nya vinexporterande länder som Kina och Indien.
– De blir bättre för varje år, säger vinexperten Tom Forrest, som föreslår en avsmakning på ett kinesiskt vin.
– Kanske det inte än kan mäta sig med ett franskt, men de har lärt sig av franska vinodlare, så ge dem tid.
Det är intäkterna från festfixandet som gett museet en välkommen uppfräschning. Med modern teknik får man sina föreläsningar på ett annorlunda sätt, eller vad sägs om att från en vespa få en tur – via en roadmovie – genom vindistrikten i Toscana. Här finns möjligheter att lära sig allt, även på tu man hand med en av de många vinkännarna. Och de viner man avsmakar kan man sedan köpa hos Majestic Wines, som har över tusen viner och 500 olika whiskysorter i sitt sortiment. De delar sina lokaler med Vinopolis.
Britterna dryckesvanor har ändrats. Förra året drack de mer vin än öl för första gången, och deras egna viner blir också allt bättre.
–Den engelska champagnen från Kent slog de franska tillverkarna och tog guld i Paris. Det enda som håller britterna tillbaka är att produktionen är alltför liten och därmed är priserna högre än för de stora franska tillverkarna, säger Tom Forrest och föreslår ett glas.
Pia Helena Ormerod
frilansmedarbetare London