Åklagaren har kontaktat 400 drabbade i det misstänkta guld-svindleriet.
Han kan tvingas möta 400 arga borgenärer
Mest läst i kategorin
Ekobrottsmyndigghetens kammaråklagare Carl Asterius har kontaktat 400 personer som i konkursbouppteckningen angavs som anspråkshavare med anledning av investerade medel i Svenska valutagruppen. Nu kan Alfonso Granlund som misstänkts för grovt förskingring tvingas möta dessa under förhandlingar i domstolen.
Ett brev har skickats ut från EBM där åklagare Carl Asterius förklarar för 400 mottagare att Alfonso Granlund blivit åtalad för grov förskingring och grov oredlighet mot borgenär med ett belopp om 75 miljoner kronor samt 810.000 kronor
Åklagaren uppger dock att han inte har möjlighet att föra någon skadeståndstalan mot Alfonso Granlund å deras vägnar.
Anledningarna han ger är att fordringarna om 120 miljoner kronor som investerarna kräver från Alfonso Granlund överstiger det belopp åklagaren väckt åtal om och han anser sig heller inte kunna ”ta på mig, ens med tillåtelse från investerarna, att fördela ut de 75 mkr på investerarna”.
Han uppger samtidigt att det skulle tynga brottmålsprocessen för mycket att utreda vilka investerare som hade en fordran och hur stor den i så fall vore.
Han uppmanar istället borgenärerna att själva föra talan mot Granlund om skadestånd, antingen gemensamt med brottmålet eller i en egen separat tvistemålsprocess.
Björn Backman som är Svenska valutagrappens konkursförvaltare uppger att han har mycket kontakter med fordringsägarna men att han än så länge inte fått några indikationer på att någon kommer att föra en skadeståndstalan.
– Vi har hållit detta konkursmål öppet just i fall det skulle bli något målsägaranspråk och så vidare. I vanliga fall hade det varit avslutat, säger han.
– Jag tvivlar på att någon eller några kommer att föra en egen process. Det är frågan om det finns några pengar att få, säger Björn Backman.
I konkursboet finns i dag endast cirka 3 miljoner kronor. I mars 2009 vid bolagets konkurs fanns en redovisningsskuld till 400 investerare om totalt cirka 120 miljoner kronor.
För fordringsägarna kom en smäll redan 2009 då Skatteverket beslutade att man inte skulle få något skattemässigt avdrag på investeringarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.