Många italienska osttillverkare är på väg mot ruinens brant.
Halv miljard till italienska ostindustrin
Mest läst i kategorin
Ett priskrig på ostar har brutit ut i Italien, och berör särskilt parmesanost i Emilia-Romagna-regionen.
Det skriver Financial Times, och jämför osttillverkarna i landet som Italiens motsvarighet till USA:s bilkris.
Det har gått så långt att osttillverkarna nu till och med säljer sina produkter till ett pris under tillverkningskostnaden, och vräker ut ostar att användas som säkerhet hos bankerna för löner till de anställda.
Nu har italienska jordbruksministern Luca Zaia intervenerat och meddelat att staten skjuter till drygt en halv miljard kronor till ostbranschen.
Å andra sidan har åtgärden väckt protester från tillverkare av andra ostsorter såsom buffalo mozzarella. De befarar nu att de också riskerar att gå omkull utan kapitaltillskott från staten.
Ekonomiska bedömare oroar sig nu för att de italienska politikerna ska börja försöka rädda var och varannan bransch som har svårigheter.
”Till skillnaden från parmesanosten i sig, har argumenten för att rädda tillverkarna av denna ost inte varit lätta för alla att smälta”, skriver FT.
Som regel ska stater inte rädda ineffektiva branscher anser FT, men för fram specialskäl för parmesanost-tillverkarna.
Tillverkningsproceduren är utvecklad över en period av 800 år, och är så komplex och krävande att det tar upp till två år innan man får fram tillräckligt bra parmesanostar.
Nackdelen är att originaltillverkarna drabbas av priskonkurrens från kopior som tar mindre tid och kostnader att tillverka.
FT anser dock inte att man i alla möjliga fall kan hänvisa till att statsstödet är ett sätt att bevara en nationell stolthet, vilket Frankrike gjorde vid statsstödet till franska livsmedelsbolaget Danone.
Men i fallet med parmesanosten pekar FT på att en viktig del av världens matkultur skulle gå förlorad utan originaltillverkarna.
”En värld utan parmesanost skulle vara en värld där pastarätter inte skulle vara detsamma, och en ytterligare vacker konstart skulle gå förlorad”, skriver tidningen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.