Söderberg & Partners hållbarhetsrapport visar att 6 av 12 pensionsbolag behöver förbättra hållbarhetsarbetet.
Hälften av pensionsbolagen får underkänt
Mest läst i kategorin
Hälften av de undersökta pensionsbolagen får underkänt för sitt hållbarhetsarbete i Söderberg & Partners första hållbarhetsrapport.
Av de 12 betygsatta pensionsbolagen, som tillsammans förvaltar 2.000 miljarder kronor, får bara tre grönt ljus. Dessa är Folksam, SPP och Swedbank.
SPP och Swedbank får grönt ljus i tre av fyra kriterier och klarar sig bäst i undersökningen. Alecta, KPA och Skandia får mittbetyget gult ljus. De sex som får lågt betyg är AMF, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea och SEB.
Allra flest röda betyg får Länsförsäkringar men bolaget har varit begränsat av finansiella svagheter och av att det alldeles nyligen tillsattes en roll med fokus på hållbarhetsarbete inom kapitalförvaltningen, framgår det av rapporten.
”Fram till nyligen har man haft enbart räntetillgångar och en liten andel illikvida innehav. I takt med att riskutrymmet har ökat, och att Nya Trad-kollektivet har startats upp, har man återigen aktietillgångar i den traditionella kapitalförvaltningen. Investeringarna görs huvudsakligen i LFs egna fonder, samt en del externa fonder, fastigheter och skog. I början av 2014 tillsattes en roll som ansvarig för ansvarsfulla investeringar i kapitalförvaltningen, med huvuduppgiften att integrera ESG-aspekter i investeringsanalyserna,” skriver S&P i rapporten.
Christina Kusoffsky Hillesöy, förre detta ordförande för de fyra första AP-fondernas gemensamma Etikråd samt före detta ansvarig för Tredje AP-fondens kommunikation samt hållbara investeringar, är den som från 1 mars i år har arbetat med ansvarsfulla investeringar på Länsförsäkringar.
Söderberg & Partners granskade traditionellt pensionssparande, alltså bolag som omfattas av dess livbolag- och premiegaranti-produktsanalyser. Utvärderingsperspektiven som användes var integrering, hållbarhetsambitioner och värdeskapande, påverksansarbete och exkludering.
I vissa fall har några av organisationerna drivit hållbarhetsarbetet väl men hamnat lågt när det gäller ambitioner och värdeskapande eftersom kapitalförvaltningen anser att avkastningen ändå är det övergripande målet, säger Kajsa Brundin, analytiker och rapportförfattare.
Exkludering är den del som vägt in minst i slutbetyget eftersom där krävs minst arbete. Samtidigt börjar allt fler bolag gå ifrån exkluderingsarbete och finner mer värde i påverkansstrategier, menar Brundin.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.