Flera marknader står inför intressanta uppgångar under andra halvan av augusti.
Guld och silver inleder lång trend uppåt
Mest läst i kategorin
Stockholmsbörsen föll i inledning av förra veckan och skapade en lågpunkt under tisdagen för att sedan vända uppåt under de två följande dagarna för att sedan falla tillbaka i en mindre rekyl under fredagen.
Den vecka vi påbörjar i dag (26 juli) ser ut att kunna börja bra och det ska nu bli intressant att se om index lyckas bryta viktiga motstånd och signalera för en fortsättning uppåt.
Flera marknader står för intressanta uppgångar under andra halvan av augusti, där Guld och Silver troligen avslutar sina pauser och inleder nya uppgångar i sina långsiktiga trender i slutet av augusti.
Börserna bör också ta en paus i uppgången för att sedan vända uppåt igen i slutet av augusti månad och under de följande fyra veckorna.
Råvaror
Guld (1 188 $/oz)
Guldpriset noterade tekniskt sett en topp vid 1.250 dollar den 14 maj och där påbörjades en rekylfas och paus i den långsiktiga uppgången mot betydligt högre nivåer.
Rekylfasen borde fullbordas under de kommande veckorna inför en ny uppgång i slutet av augusti månad och de följande veckorna.
I dagsläget testas den stigande trendlinje som sammanbinder bottnarna i uppgången sedan oktober 2008.
Möjligen kan denna trendlinje brytas tillfälligt i det att rekylfasen avslutas.
New Yorkbörsen
S&P 500 (1.102,66) har utvecklats svagare än Stockholmsbörsen under sommaren, där index var uppe vid 1.131 den 21 juni och där vi ännu inte sett ett test av denna nivå. Årets högsta notering fick vi se den 26 april vid 1.220. Upp till denna nivå är det hela 10,6 procent och denna bör inte nås i den aktuella uppgången.
Index har efter vändningen vid 1.011 den 1 juli stigit med cirka 90 punkter och ser nu närmast ut att få det svårt i intervallet 1.130-1.155 den närmaste tiden, där ett flertal motstånd finns.
Vi får sedan se hur långt index kommit inför den förväntade toppen under första veckan av augusti månad.
Det är i dag 3 månader sedan toppen vid 1.220 den 26 april och det ger oss anledning att inom kort räkna med en reaktion i marknaden.
Stockholmsbörsen
OMXS 30 index (1.058,05) testade i slutet av förra veckan motståndsintervallet 1.070-1.077 med en högsta notering på 1.067 under torsdagen.
Index har visat oväntad styrka efter nedgången till 929 den 25 maj. Det är egentligen bara DAX-index i Tyskland som tillsammans med Stockholm som kan uppvisa en sådan styrka bland de stora börserna.
OMXS 30 har nu ett viktigt motståndsintervall vid 1.067-1.078, där årets högsta notering ligger vid 1.077 från den 26 april.
Frågan är nu närmast om motståndsintervallet ska brytas och ge en ny köpsignal eller om motståndet håller och ger en ny nedgång.
Formationen vi sett byggas upp under de två senaste månaderna visar på styrka och därmed måste vi ta med i beräkning att index kan bryta uppåt, vilket i så fall skulle innebär att den nedgång jag räknat med inte blev större än de 14,3 procent vi redan sett.
I och med att det nu i dagarna är 12 år sedan den kraftiga nedgången inleddes 1998 är vi cykliskt sett inne i en viktig period. Lyckas marknaden ta sig ur denna period utan någon större rekyl öppnar sig positiva möjligheter för september månad.
Marknadens reaktion på de rapporter som kommit in så här långt har varit blandad men med en positiv underton.
Ericssons rapport i fredags var viktig och den fick marknaden att tveka en del men då hade börsen redan stigit med 9,4 procent sedan den 1 juli.
SEB A (47,89) kom med en stark rapport och steg till 49,24 kronor som högst den 13 juli för att sedan falla tillbaka under några dagar. I fredags var aktien uppe vid 48,52 kronor som högst och vi ser från de andra topparna sedan den 24 augusti 2009 att vi nu har ett tufft motstånd att jobba med. Aktien noterade 53,00 kronor som högst under 2009.
Det ger oss nu ett starkt motstånd i intervallet 49,00-53,00 kronor som troligen kommer att bli svårt att bryta den närmaste tiden.
Scania B (134,90) reagerade starkt positivt på rapporten för Q2 under förra veckan. Aktien steg under fredagen till den nya toppnoteringen för året vid 136,10 kronor. Motståndet vid 136 kronor testades och höll för detta första test. När vi får en stängningskurs över 136 kronor finns det anledning att sikta på nästa viktiga motstånd vid 148 kronor.
I den senaste köpsignalen kan vi även tolka in en möjlig uppgång till 155 kronor på sikt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.