Den nya franska regeringen undersöker möjligheten att införa riktade skattehöjningar för att minska landets stora budgetunderskott. Finansminister Antoine Armand säger att det krävs åtgärder utan att bromsa tillväxten.
Frankrike överväger skattehöjningar för rika och företag
Mest läst i kategorin
Den franska regeringen planerar att höja skatterna för förmögna hushåll och stora företag för att minska det växande budgetunderskottet – som förväntas nå 5,6 procent av BNP under 2024, skriver Financial Times.
Frankrikes budgetunderskott och statsskuld har vuxit till att bli bland de högsta i Europa. Budgetunderskottet uppgår till 154 miljarder euro. Statsskulden har samtidigt skjutit i höjden till 3 biljoner euro, vilket är 110 procent av BNP – den högsta nivån i Europa efter Grekland och Italien.
Finansminister Antoine Armand understryker behovet av att hantera ”ett av de största underskotten i vår historia” och att skattehöjningar utreds – främst riktade mot företag och rika hushåll.
Armand förklarar också att medelklassen inte kommer att drabbas.
”Människor med stora tillgångar, som ibland inte betalar så mycket skatt, kanske kan bidra mer”, säger han.
Utmaning och kursändring
Budgeten för 2025, som presenteras nästa månad, blir en viktig utmaning för nytillträdde premiärminister Michel Barnier, då oppositionspartier hotar med misstroendeförklaringar om de inte stöder regeringens skatte- och utgiftspolitik, skriver Financial Times.
Skattehöjningar skulle innebära en kursändring från president Emmanuel Macrons tidigare ekonomiska politik, som har fokuserat på att minska skatter för både hushåll och företag för att stimulera investeringar och tillväxt.
Trots framgångar med lägre arbetslöshet och ökad företagsinvestering har Macrons regeringar fått kritik för att inte tillräckligt bromsa statens utgifter, vilket har lett till stora underskott.
Läs mer:
Tyskland och Frankrike får allt svårare att leda EU. Realtid
Frankrike: Näringslivet hotar med flykt efter valet. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.