Den fd obligationsexperten förlorar tvist i Stockholms tingsrätt och tvingas samtidigt betala SEB en halv miljon i rättegångskostnader.
Förlorar pensionsbråk mot SEB
Mest läst i kategorin
Ingvar Ljunghammar, 64 år, som har jobbat 15 år som obligationsexpert hos Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, vill ha den utlovade pensionen som Wallenbergarna lovade honom. Men nu har Stockholms tingsrätt sagt sitt.
Stockholms tingsrätt konstaterar att Ingvar Ljunghammar inte varit anställd på SEB under den tidsperioden som han hävdat och därför är han inte berättigad varesig förtidaålderspension eller förtida kompletteringspension.
När Ingvar Ljunghammar tog SEB inför domstol, 15 år efter sin avgång, rådde det delade meningar om hans anställning och därmed hans pensionsutbetalningar.
Ingvar Ljunghammar anställdes av SEB 1969 men placerades på Enskilda Securities i London 1983. Enligt domstolens anteckningar uppger Ingvar Ljunghammar att han inte var nöjd med placeringen i London eftersom verksamheten inte utvecklades som han önskade. Ingvar Ljunghammar tog därför tjänstledigt och började arbeta för en annan bank i London.
Enligt Ingvar Ljunghammar har hans tjänstledighet pågått till dess att han ansökte om förtida pension 2007. Tjänstledigheten innebar en automatisk förlängning med ett år i taget.
Han hänvisar till ett brev där det försäkrades att SEB skulle vidmakthålla alla hans pensionsförmåner under tiden han var tjänstledig.
Han hänvisar även till ett avtal, undertecknad Marc Wallenberg Jr, där SEB garanterar att Ingvar Ljunghammar ska få full pension, vilket motsvarar 70 procent av hans sista lön 1984.
Men SEB hävdar att Ingvar Ljunghammars anställning upphörde 23 år tidigare, den 12 juli 1984. Banken hänvisar till ett brev daterat 31 juli 1984, som Gunnar Söderberg vid SEB Internationals personalfunktion skickat till Ingvar Ljunghammar.
Brevet inleds med raderna: ”Med sorg har jag noterat att Du lämnar Enskilda securities och därmed SEB per den 12 juli 1984”.
Och avslutas med: ”Tack för den här tiden och lycka till i Ditt nya jobb, vore trevligt om Du hade tillfälle att titta upp då Du är i Stockholm vid tillfälle.”
Ingvar Ljunghammar menar å sin sida att han aldrig sett skymten av det brevet.
SEB hänvisar även till att Ingvar Ljunghammar vid ett flertal tillfällen i brev uttryckt sig på ett sådant sätt att det tydligt framgår att han inte varit anställd på banken efter 1984..
”SEB har inte försatt Ingvar Ljunghammar i den situation han befinner sig i. Han valde själv att flytta och bo i England och att lämna SEB för att arbeta i andra banker”, framgår det av SEB:s ståndpunkt i domen.
Tingsrätten håller med SEB om att Ingvar Ljunghammar uttryckt sig på ett sådant sätt i brev till banken som ger intryck av att han inte anser sig vara anställd hos banken efter 1984.
Tingsrätten anser även att beslutet om tjänstledighet är utformat på ett sådant sätt att det inte kan tolkas på annat sätt än att den kunde fortgå högst i tre år utan något nytt beslut från SEB.
”Ingvar Ljunghammar kan alltså inte under några omständigheter ha varit anställd hos SEB efter 1986”, skriver domstolen.
Ingvar Ljunghammar krävde en pensionsutbetalning om cirka 2,4 miljoner kronor i outbetalda pensionspengar samt upplupen ränta om cirka 500.000 kronor samt därefter ränta från stämningsdagen den 31 maj 2011.
Nu tvingas han istället betala SEB:s rättegångskostnader på 515.500 kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.