Realtid

"En sagolik förlustaffär"

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 jan. 2008Publicerad: 22 jan. 2008

Filmbolagen har övertygat regeringen att de inte tänker investera förrän de får makten att stänga av fildelare. Men de lagliga alternativen finns redan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sajten Film2home hyr ut film. Som en videobutik, fast för nedladdning – ett lagligt alternativ för 39 kronor, eller 139 för att behålla filmen.

Kunderna kan välja på 1.500 titlar från Warner, Universal, Disney och 25 andra filmbolag.

Fungerar det?

– Det är en sagolik förlustaffär, säger grundaren Gerard Versteegh.

– Ungdomarna testar gränser. De säger ”varför ska jag betala, det är ju gratis här borta”. Det måste till en attitydförändring.

Filmjätten Warner påpekar i sitt svar på Cecilia Renfors utredning att Frankrikes president Nicholas Sarkozy genomdrivit lagar som tvingar operatörerna att stänga av fildelare.

Gerard Versteegh vill ha samma lagar i Sverige.

– Ska vi inte skydda upphovsrätten lika mycket som äganderätten? Samhället ställer upp med polis och jagar den som stjäl fysisk egendom, men inte den som skäl intellektuella produkter. Allt mer av vår handel i framtiden kommer att vara intellektuella produkter. Då borde samhället vara med på noterna.

ANNONS

Om inte polisen kan göra jobbet, så vill branschen göra det själv. Rättsosäkert, säger justitiekanslern. Gerre Versteegh håller med.

– Jag hade hellre sett att det är samhället som drar lansen.

Men fildelarna måste straffas. Något annat sätt kan han inte se.

– Jag tror att folk gör det här så länge det inte finns en risk att åka dit. De flesta är beredda att betala.

Vad händer om Film2home betalar sina kunder 1 krona för varje film de laddar ner, istället för att ta betalt? Hur många nya kunder skulle företaget få på ett halvår? Kan de sedan höja priset igen, en krona i taget?

– Det är en spännande idé. Du får gärna följa med mig till filmbolagen och förklara. Jag tror det skulle ta några minuter innan de förstod vad vi menade. Om vi kunde få igång en marknad så skulle det vara värt pengarna.

Varuhuset Åhléns skriver i sitt remissvar till regeringen att producenternas kopieringsskydd, DRM, gör det omöjligt för konsumenterna att lyssna på musik som laddas ner till MP3-spelare. Fastän de betalar.

”Idag är det enligt Åhléns AB främst DRM-skyddet som hindrar en säljande och lättillänglig musik och filmmarknad på Internet. Skivbolagens strävan efter att säkra upphovsrätten försvårar laglig nerladdning.”

ANNONS

– Jag håller inte med. Lämna ut en film utan DRM vågar ingen filmbolagschef göra. Men jag hoppas att det visar sig att jag har fel – om ett antal år, när alla bytt attityd.

Gerard Versteegh jämför sin filmbutik på internet med 1800-talets lanthandel.

– Den typ av snabbköp vi har i dag – för hundra år sedan hade svinnet varit enormt. Då fanns allt bakom disk. Så småningom ändrades det. Visst har vi svinn i butikerna i dag, men det är ett litet problem. Självklart man gör rätt för sig.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]