Det råder en fortsatt pessimistisk syn bland hushållen på såväl den egna som den svenska ekonomin. Medan konfidensindikatorn steg marginellt, rapporterar industrin begränsad påverkan av tullarna.
Ekonomin står och stampar – men industrin stor emot tullarna


De senaste månadernas fall i hushållens konfidensindikator ändrades till en liten uppgång i den senaste konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Hushållssektorn är dock fortfarande den som dras med det svagaste stämningsläget. Hushållens konfidensindikator steg till 83,1 från 81,8.
Missa inte: Buffertbristen oroar – svenskarna famlar i räntekaoset. Realtid TV
Hushållen har, trots uppgången i maj, fortsatt en mycket pessimistisk syn på såväl den egna som den svenska ekonomin. Hushållens syn på hur lägligt det är att köpa kapitalvaror i nuläget är fortsatt ovanligt negativ”, skriver Konjunkturinstitutet enligt TT.
Som helhet är det fortfarande ett dämpat stämningsläge i svensk ekonomi. Barometerindikatorn var i stor sett oförändrad i maj på 94,6 jämfört med 95,0 i april och 94,7 i mars.
Liten tullpåverkan
Annat att ta fasta på är att de flesta industriföretag uppger att de inte påverkas eller endast påverkas i liten utsträckning av förändrade tullar eller osäkerhet kring framtida nivåer på tullarna.
Från och med i maj ställs tre tillfälliga frågor till företag inom tillverkningsindustrin för att se hur förändrade tullar påverkar deras verksamhet. Två av tio företag säger att deras produktionsvolym har minskat i liten utsträckning av förändrade tullar.

Drygt fyra av tio företag förväntar sig framöver en minskning av produktionsvolymen till följd av förändrade tullar eller den osäkerhet som råder kring tullarna. Även detta bedöms dock ske i en begränsad omfattning.
Nästan inga företag uppger att produktionsvolymen har påverkats eller förväntas påverkas i stor utsträckning. Tullarna bedöms inte heller påverka investeringarna i stor utsträckning.
Senaste nytt
Tre ljuspunkter
I Dagens Nyheter lyfter Carl Johan von Seth fram tre ljuspunkter i ekonomin trots hushållens dystra syn.
I en färsk konjunkturprognos räknar Nordeas (börskurs Nordea) ekonomer med att svensk ekonomi nu vänder upp och att hushållens ekonomi förbättras snabbt. Räntebetalningarna fortsätter att minska samtidigt som inflationen faller.

Därför stannar många sjukskrivna kvinnor kvar i hemmet
FVägen tillbaka till arbetslivet kantas av hinder från det egna hemmet.
Under årets första kvartal ökade sysselsättningen igen vilket skulle kunna vara vändpunkten för en arbetsmarknad som på flera håll ser ut att stabiliseras och förbättras framgent.
Den svenska kronan har inte presterat så här bra på decennier. Hittills i år har kronan stärkts med sju procent i snitt mot de viktigaste valutorna. Euron, dollarn och den norska kronan har alla blivit betydligt billigare.
Läs även: Svenskarna vågar inte öppna plånboken – trots ljusare prognos. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.