Realtid

Eklund vill se lägre skatt och enhetlig moms 

Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling
Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling. Foto: Pressbild
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 06 nov. 2020Publicerad: 06 nov. 2020

Klas Eklund vill se sänkt skatt på arbetsinkomster, låg proportionell fastighetsavgift och mer enhetlig moms och kapitalinkomstskatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenska kronan tappar – till och med mot Ukrainas valuta

29 nov. 2024

Det är några komponenter i seniorekonomen Klas Eklunds förslag till en övergripande skattereform som presenteras i den nya ESO-rapporten ”Vårt framtida skattesystem”.

Sverige behöver ett skattesystem som långsiktigt främjar tillväxt och välfärd. Sedan den förra skattereformen genomfördes på 1990-talet har både digitaliseringen och globaliseringen tilltagit. I den nya rapporten till ESO beskriver Klas Eklund problem och brister i det nuvarande skattesystemet och lägger fram ett förslag på en genomgripande skattereform. Resultatet är ett enklare och mer transparent system med färre särregleringar.   

– En viktig poäng är att medborgarna kommer att behandlas mer lika. De får behålla mer av sina inkomster samtidigt som skatterna i mindre utsträckning kommer styra sådant som val av boende och konsumtion. Det tror jag ökar skattesystemets legitimitet, säger Klas Eklund i en presskommentar.

I rapporten föreslås ett större ”jobbavdrag” som ersätter det nuvarande jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt samtidigt som skattesatsen sänks. Genomsnittsskatten sjunker för alla arbetsinkomster. Den kommunala fastighetsavgiften sänks till 0,5 procent av taxeringsvärdet, men med slopat tak och med en begränsningsregel för hushåll med låga inkomster. Såväl mervärdesskatten som kapitalinkomstskatten föreslås bli enhetliga på 25 procents nivå. Även värdet av ränteavdragen sätts till 25 procent. Därutöver innehåller skattereformen en rad förslag för effektivare miljöskatter.

Totalt omfattar reformen, som är statsfinansiellt neutral, skattesänkningar på cirka 113 miljarder kronor och skattehöjningar på lika mycket. Enligt Eklunds kalkyler ger reformen högre BNP, ökad sysselsättning, högre tillväxt, förbättrad finansiell stabilitet och minskade förmögenhetsskillnader.

–  Det är viktigt att se till helheten när en skattereform bedöms, och hur den påverkar människor utifrån flera olika perspektiv, inte bara som villaägare, endast som bilägare, bara löntagare eller endast konsument. Vi människor är ju allt på en och samma gång. Vi är inte endimensionella stuprör, understryker Klas Eklund.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]