Investeringstakten ökar inte i den takt det är tänkt. Swedfund svarar att det är ett utslag av påtagligt ansvar.
Effektivare användning av kapital i Swedfund behövs
Mest läst i kategorin
Riksrevisionen vill se en mer effektiv användning av statens medel i Swedfund.
En del outnyttjat kapital har samlats de senaste åren som kunde ha använts till annan statlig biståndsverksamhet och nu vill organisationen att finansieringsformerna ses över.
Granskningen innefattar även en jämförelse av hur motsvarande organisationer finansieras i Danmark, Finland, Frankrike, Norge och Tyskland. I den framgår det att 800 miljoner kronor fanns tillgängliga för investeringar vid slutet av 2013 som hade kunnat användas till andra ändamål.
Verksamheten har mellan 2009 och 2013 fått 360 miljoner kronor per år men investeringarna har inte ökat i den takt det var tänkt.
Riksrevisionen föreslår en annan finansieringsform som till exempel ett lägre kapitaltillskott med en låneram. Det skulle kunna ge en bättre balans mellan tillgång till kapital och behov av kapital, enligt ett pressmeddelande från granskningsorganet.
Länder som Finland, Frankrike och Tyskland lyfts fram som exempel på platser där en liknande modell används. Finansdepartementet har under granskningens gång inlett ett arbete där finansieringsfrågan ingår.
– Det är viktigt att staten väljer en finansieringsform som bidrar till att skapa en effektiv användning av statens resurser och som samtidigt är effektiv för Swedfund. Regeringen behöver underlag om alternativa finansieringsformer. Vår bedömning är att dessa underlag inte har varit tillräckliga, säger riksrevisor Claes Norgren, i en kommentar.
Undersökningen och rekommendationerna är dock inget som överraskar Swedfund men det finns en förklaring till det oanvända kapitalet, enligt kommunikationsdirektören Kai Sundström.
– Det är inget som slår oss med häpnad. Men bakom det ligger ju att vi inte har ett utbetalningsmål i pengar, utan vi har ett mål att skapa hållbara företag som bidrar till arbetstillfällen och fattigdomsminskning. Vi har ett ansvar att använda skattemedlen på ett bra sätt och är det så att vi inte bedömer att vi kan ta ansvar för tänkbara investeringar är det klart att vi inte genomför dem, säger Sundström till Realtid.se.
– Riksrevisionen grundar sina rekommendationer på saklig faktainhämtning. Men vänder man på det kan man säga att det är ett utslag av påtagligt ansvar att inte göra av med pengarna till varje pris. Sedan kanske det finns anledning att prata om pengarna kan användas bättre på ett annat sätt, fortsätter han.
Sundström betonar även att samarbetet mellan parterna har varit bra och att rekommendationerna tas ombord.
Samtidigt har Riksrevisionen även följt upp granskningen av Swedfund som gjordes 2009, där kapitalbehovsanalyser, utvecklingseffekter, Swedfunds marknadskompletterande roll och fondinnehav via finansiella mellanhänder i offshore-ekonomier lyftes fram.
Bedömningen är att förbättringar hat skett men att Swedfund fortfarande kan förbättra sitt uppföljningsarbete. Bland annat bör bolaget följa upp hållbarhetseffekterna i fler investeringar och överväga att låta en oberoende aktör utvärdera dess utvecklingseffekter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.