"Staten gör en vinst på Carnegieaffären med uppåt en miljard. Och det på aktieägarnas bekostnad", säger D Carnegies vd Roland Bengtsson.
D Carnegie kan tvingas läggas ned
Mest läst i kategorin
I måndags förlorade D Carnegie & Co miljardtvisten mot Riksgälden. Nu kan den före detta ägaren av investmentbanken Carnegie, komma att läggas ned.
Efter Prövonämndens beslut framkom det att skulderna i D Carnegie & Co är större än det belopp som det tidigare börsbolaget har rätt att få av staten.
Nu är läget akut och bolaget ska skyndsamt upprätta en så kallad kontrollbalansräkning och kalla till en extra bolagsstämma där aktieägarna ska ta ställning i frågan om likvidation.
D Carnegie & Co:s vd Ronald Bengtsson att beslutet ”innebär att staten gör en vinst på Carnegieaffären med uppåt en miljard. Och det på aktieägarnas bekostnad”.
Ronald Bengtsson skriver vidare:
”Vi är mycket besvikna på nämndens prövning och konstaterar att rättssäkerheten för landets aktieägare är svag”.
Bråket mellan Riksgälden och Carnegies handlar om att man är oense om vad Carnegie var värt när staten tog över. Roland Bengtsson anser att en huvudfråga i målet har varit om Carnegie Investment Bank ska värderas ”going concern eller likvidationsvärderas”. D. Carnegie & Co hävdar att värderingen ska göras ”going concern” med motiveringen att myndigheternas avsikt hela tiden varit att banken skulle leva vidare med tillstånden i behåll.
Roland Bengtsson pekar på ett rättsutlåtande av den döre detta ordföranden i Högsta domstolen, Torkel Gregow som man har skickat in till nämnden. Prövonämnden ansåg dock, precis som Riksgälden, att värderingen ska baseras på antagandet att Carnegie Investment Bank inte hade kvar sina tillstånd
D. Carnegies inställning har varit att aktierna var värda drygt 7,7 miljarder. Enligt Riksgälden täckte inte värdet ens statens nödlån till banken på 2,4 miljarder kronor år 2008.
Prövningsnämnden kom i måndags fram till att värdet på Carnegie var 2,63 miljarder kronor, vilket betyder att Carnegies aktieägare skulle få tillbaka 230 miljoner kronor. Men skulderna i bolaget var alltså för stora. Dessutom tvingades aktieägarna betala Riksgäldens rättegångskostnader på 16,2 miljoner kronor.
Carnegies verksamhet såldes senare vidare till riskkapitalbolagen Bure Equity och Altor.
Handeln i aktien, som varit handelsstoppad sedan i fredags, startar i dag på Mangoldlistan, meddelar D Carnegie & Co.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.