Realtid

Buggning blir tillåten

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 nov. 2007Publicerad: 14 nov. 2007

Nu får polisen använda sig av buggning för att komma åt den grova brottsligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter 25 års debatt och politisk träta får polisen använda sig av buggning för att komma åt den grova brottsligheten. Det blir dock förbjudet att bugga tidningsredaktioner. Bara v och mp var emot onsdagens riksdagsbeslut.

De fyra borgerliga partierna och socialdemokraterna argumenterade för buggningen i den debatt som föregick onsdagens riksdagsbeslut.

– Kanske kan vi därmed nå lite längre i kampen mot den internationella brottsligheten, sade justitieminister Beatrice Ask (m).

Hon anser att man nu hittat en bra balans mellan polisens behov av effektivare verktyg och skyddet för den personliga integriteten.

– Nu kan vi samtidigt sjösätta en robust och tydlig ordning för granskning och tillsyn, sade hon.

Förre justitieministern Thomas Bodström (s) tog åt sig äran för att förslagets äntligen baxats fram till ett beslut.

– Risken för att jag kommer att kallas Thomas Buggström efter detta är väl ganska stor, sade han.

Det var Bodström som för ett och ett halvt år sedan tillsammans med folkpartiet utarbetade förslagen dels om buggning, dels om avlyssning och övervakning för att förhindra brott. Men han fick inte riksdagen med sig. Eftersom det handlade om ingrepp i personliga fri- och rättigheter kunde centern, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet med stöd av Regeringsformen driva igenom att de blev vilande. Nu har de kompletterats och endast miljöpartiet och vänsterpartiet är fortfarande emot.

ANNONS

Båda lagarna ska bara gälla i tre år och sedan omprövas, en säkerhets- och integritetsskyddsnämnd inrättas och det blir förbjudet att bugga redaktioner.

Ett argument förra gången var att Integritetsskyddskommittén först skulle få slutföra sitt arbete. Det har den ännu inte gjort.

– Den avslutar sitt arbete den 28 november. Varför ska vi då fatta beslut nu? undrade Alice Åström (v).

Men svaret blev att det skulle ta alldeles för lång tid att invänta den eftersom kommitténs förslag måste ut på remiss och sedan bearbetas, vilket tar ett par år.

– Det är med sorg i hjärtat och stor besvikelse som jag konstaterar att kommitténs arbete inte betyder någonting, svarade Åström.

Johan Linander (c), som tidigare varit en hård kritiker, påminde om att lagarna bara gäller i tre år.

– När integritetsskyddskommittens betänkande behandlats färdigt är det dags att utvärdera båda lagarna. Om det visar sig att de inte är nödvändiga, effektiva och proportionerliga ska de inte finnas kvar. Det är ingen självklarhet att de permanentas, sade han.

Samtidigt öppnade han för en omprövning av lagen om telefonavlyssning som inte undantar redaktioner.

ANNONS

Inger Davidson (kd), även hon tidigare hård kritiker, var nöjd med de förstärkningar av integritetsskyddet som sker och anklagade v och mp för att bara stoppa huvudet i sanden.

Det är en skymf mot brottsoffren, menade hon.

Thomas Bodström var inte helt nöjd med förändringarna. Bland annat vill han inte ha ett absolut förbud mot att bugga redaktioner. Han menar att till exempel en mc-klubb kan utnyttja kryphålet och starta en mc-tidning som täckmantel för brottsligheten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]