Ny rapport visar på stark återhämtning bland annat i Norden.
"Bra år för private equity i Europa"
Mest läst i kategorin
Den europeiska riskkapitalmarknaden visar tecken på återhämtning efter fyra svåra år och ett stark affärsflöde väntas under hela 2014. Det visar en ny undersökning gjord av analysfirman Mergermarket och advokatbyrån White & Case.
Återhämtningen återspeglas bland annat i de 702 transaktioner som 2013 gjordes på den europeiska riskkapitalmarknaden. Volymen är mer än dubbelt så stor som 2009.
Den nordiska marknaden tillsammans med Central- och Östeuropa väntas vara de viktigaste regionerna att hålla ögonen på, framgår det av rapporten.
Själva återhämtningen har hittills Storbritannien till största delen stått bakom, då landet stod för 39 procent av det totala europeiska affärsvärdet 2012 och 26 procent 2013.
Ökad aktivitet i Sydeuropa har också varit en viktig drivkraft till förbättringarna i riskkapitalmarknaden. I det fallet har investerarbolagen varit mer opportunistiska och framförallt försökt att köpa billiga tillgångar som föll i värde under regionens finanskris, enligt rapporten.
Norden lyfts fram som en av de stabilaste regionerna under finanskrisen. Aktiviteten sjönk under 2009 men minskningen var inte lika stor som på andra marknader.
Den finansiella stabiliteten, bra bolagsstyrning och transparens, diversifierade ekonomier samt förnuftiga regeringspolicys hjälpte att skydda Norden mot volatiliteten som drabbade övriga Europa, enligt rapporten.
Det finns även en positiv trend inom förvärvsfinansiering i Norden då lokala aktörer fortsatt finansiera inhemska transaktioner, enligt rapporten.
– Norden erbjuder ett stabilt klimat för private equity och bolag har varit verksamma i regionen under en längre tid. Aktiviteten är inte på samma nivå som den var under glansdagarna i 2006 och 2007 men den har stabiliserats på en lägre nivå, säger Lennart Pettersson, private equity-partner på White & Case, i en kommentar.
Samma förbättring ses dock inte på den tyska och franska riskkapitalmarknaden, där aktiviteten är fortsatt låg jämfört med den höga nivå som uppnåddes under 2007.
En annan trend som lyfts fram gäller det ökade intresset för saminvesteringar. Framförallt vill större institutionella aktörer, statliga investeringsfonder och family offices göra allt fler direktinvesteringar i samarbete med riskkapitalbolag.
Realtid.se har tidigare rapporterat att Sjätte AP-fonden är en institution som tillämpar principen med saminvesteringar som en del av sitt strategi.
Kommunikationschefen Ulf Lindqvist berättade då att fonden vill gå in med erkänt duktiga finansiella eller industriella investerare, samtidigt som samarbete med andra liknande globala fonder också eftersöks.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.