Realtid

Bonniers miljonkrav på STIM rivs upp

Sara Johansson
Uppdaterad: 04 feb. 2011Publicerad: 04 feb. 2011

UPPDATERAD Små musikförlag och rättighetshavare tog en viktig seger i domstolen. Royalty-intäkter på 12 miljoner kronor går inte till musikjättarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har Nacka tingsrätt slagit fast i en färsk dom.

Bakgrunden är en krisen i Bonnier Music Publishing, BMP, som har begärts i konkurs på grund av skulder på drygt 22 miljoner kronor. Mestadels rör det sig om obetalda royalty-intäkter till andra skivbolag.

En utredning visar att delar av BMP:s pengar finns innestående hos STIM, svenska tonsättares internationella musikbyrå.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

En av de som anser sig ha rätt till pengarna är Imagem, en av världens största oberoende musikförläggare. Imagem kräver BMP på 13 miljoner kronor för obetalda royalty-intäkter och anser därför att STIM ska betala ut pengarna.

Samtidigt hävdar 39 mindre musikförlag samt rättighetshavare att pengarna hos STIM tillhör dem och inte BMP.

Konflikterna är komplicerade och har krävt flera turer i två av Stockholms domstolar.

– Imagem försöker sätta sig i BMP:s ställe och påstår en fordran som Imagem menar att BMP har på STIM. Nacka tingsrätt har nu bekräftat STIM:s uppfattning att det inte finns någon grund för en sådan fordran, säger Helena Woodcock chefsjurist på STIM.

ANNONS

Imagem har tidigaer genom ett kvarstadsbeslut från Stockholms tingsrätt lyckats frysa 12 miljoner kronor hos Bonnier Music Publishing.

Bonnier Music Publishing har i sin tur med hjälp från Kronofogden försökt få ut 12 miljoner kronor från STIM.

De mindre musikförlag och rättighetshavare strider dock mot både Imagem och BMP och menar att en del av beloppen som finns hos STIM istället tillhör dem.

I ett färskt beslut från Nacka tingsrätt river alltså domstolen upp Kronofogdens beslut och BMP:s önskan att mäta ut 12 miljoner kronor hos STIM.

– Jag är glad naturligtvis. Nu ökar chanserna för att de bolagen som jag företräder får ut sina pengar. Det här är en seger för oss, säger Lars Wiggman från Mars Music AB som företräder 16 av de mindre musikbolagen och rättighetshavarna.

Nacka tingsrätt konstaterar att utredningen visar ett starkt stöd för att alla pengar inte tillhör BMP. Trots beslutet har domstolen även påpekat att det finns svårigheter att bevisa hur mycket av pengarna tillhör rättighetshavarna samt musikförlagen.

– Hur mycket pengar som tillhör oss måste helt enkelt utredas av STIM, säger Lars Wiggman.

Imagem som överklagar tingsrättens beslut till Svea hovrätt pekar på att STIM vid ett flertal tillfällen sagt att pengarna ska betalas ut till Bonnier-bolaget. Därför tillhör pengarna indirekt Imagem som har samma summa i krav på Bonnier-bolaget, påstår man.

ANNONS

– Jag förstår Imagem som vill ha sina pengar och jag hoppas att de får dem också. Men de ska inte ha just de här pengarna, säger Lars Wiggman.

På STIM fortsätter utredningen om hur pengarna ska fördelas:

– Som vi tidigare nämnt är STIM angeläget om att rätt rättighetshavare får betalt och det är detta vi arbetar efter, säger Helena Woodcock på STIM.

Imagem har även stämt STIM i Stockholms tingsrätt eftersom pengarna inte har betalats ut till Bonnier-bolaget, trots Kronofogdens krav.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]