Ambeas chefsjurist har just återvänt till Lindahl.
Bolagsjuristen som återvände
Mest läst i kategorin
– Har du bandspelaren på? Det är den första frågan som Catharina Piper ställer när jag ringer upp.
Efter att ha varit mitt i stormens öga, som chefsjurist på Ambeakoncernen, Nordens största vård- och omsorgskoncern, som bland annat äger Carema, mitt under brinnande mediedebatt så har hon blivit lite på sin vakt.
– Det har varit en spännande resa även om det också varit tufft emellanåt, säger hon till Realtid.se.
Advokatfirman Lindahl har tidigare satsat på att anställa personer från näringslivet. Catharina Piper är en återvändare som kommer tillbaka till byrån efter att ha varit chefsjurist mellan 2009 och 2013. Innan sin tid som chefsjurist var hon bland annat verksam vid Lindahls Stockholmkontor under ett antal år.
Hon är specialiserad inom offentlig upphandling och börjar nu på byrån som Senior Counsel. Hon poängterar att det händer mycket inom upphandlingsområdet det närmaste året och att hon återigen började på Lindahl beror på att byrån har en stor kompetens inom just upphandlingsområdet. Därtill anser hon att byrån är framåtblickande och att det är spännande att klienterna återfinns i kunskapsbaserade och innovativa branscher”.
Vet du fler som blivit bolagsjurister och sedan går tillbaka till byrålivet?
– Jag har både kollegan Magnus Steen i Helsingborg och Anders Burén i Stockholm som nyligen kommit till oss från Sony respektive Astra Zeneca.
Vad finns det för fördelar med det?
– Fördelen för mig att byta arbetsplats var att jag fick arbeta närmare där jag bor med nya spännande uppdrag i en växande region. Utöver detta, lämnade jag inte byråvärlden för att jag inte trivdes utan för att jag fick ett spännande erbjudande som chefsjurist.
Vad blir den stora skillnaden mellan att vara chefsjurist till att bli konsult igen?
– Jag kommer med erfarenhet av att vara beställare innebärande att jag nu har en bredare kunskap om juridiken som verktyg för att skapa affärer, och inte som ett självändamål. Skillnaden är även att jag nu arbetar åt flera företag/upphandlande myndighet och enheter .
Finns det någon skillnad vad gäller upphandling av vård och omsorg sett till annan upphandling, tycker du?
– Den stora skillnaden är att inom vissa delar av vård och omsorg använder man sig av LOV, lagen om valfrihet.
Hur kan de affärsjuridiska byråerna förbättra sina tjänster?
– Vi behöver bli bättre på att erbjuda klienter fler kompetenser och lösningar utifrån deras behov, och inte fastna för mycket i våra egna spetskompetenser som jurister.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.