Realtid

"Amerikansk recession runt hörnet"

Margaret von Platen
Uppdaterad: 07 jan. 2019Publicerad: 07 jan. 2019

I helgen samlades 13 000 ekonomer på ”The American Economic Association”- årsmöte i Atlanta. Åsikterna om världsekonomin går isär.”Den amerikanska räntemarknaden är mycket nära att signalera att vi har en ny amerikansk recession runt hörnet. Det säger SEB:s chefstrateg Johan Javeus till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid det största årliga mötet för amerikanska ekonomer som ägde rum i helgen i Atlanta tolkade många ekonomer Fed-chefens uttalande som att det blir betydligt färre räntehöjningar än planerat 2019.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus säger i en kommentar till Realtid att det trots förväntningar om färre räntehöjningar ändå finns flera skäl att oroa sig för tillväxten framöver.

Biträdande IMF-chefen David Lipton anser att världens ledare är så oförberedda på konsekvenserna av en allvarlig global nedgång att det kan vara farligt. Framförallt kommer regeringar och centralbanker att få svårt att använda finanspolitiska och penningpolitiska medel för att avvärja nästa recession. Vissa av centralbankernas mekanismer som ska användas för att dämpa en global nedgång har helt urholkats, varnar David Lipton.

”Vi är mindre förberedda på att hantera recessionen än vi borde vara – och mindre förberedda än vid den förra krisen 2008”, sa Lipton till Financial Times vid mötet.

Länder borde därför bygga buffertar och och inte slåss med varandra.

Utsikter för tillväxt har undergrävts

I sin senaste prognos, från oktober, förutsåg IMF en tillväxt på 3,7 procent för 2019 i den globala ekonomin. Men när IMF nu ska släppa nya uppdaterade siffror nästa månad tillstår Lipton att utsikterna för tillväxt har undergrävts av spänningar i handelsfrågan, problem i politiken och svagheter i Asien. Kina saktar definitiv ner – Lipton tror att Kinas tillväxt måste sakta ner, och ett mål vore att hindra den från att bromsa in på ett vådligt sätt. Han la till att inbromsningen kommer att vara väsentlig inte bara i Asien.

Jay Powell, chef för den amerikanska centralbanken Fed, försöker att skapa en motvikt till de negativa uttalandena om marknaderna. Enligt honom kan amerikanska data fortsätta att skapa ett bra momentum nästa år. Fed ska möta den monetära åtstramningen med tålamod.

ANNONS

Larry Kudlow, Vita husets ekonomiske rådgivare, ser ingen recession i sikte. Han råder ekonomerna att inte bry sig om svängningarna på Wall Street.

”Samma tecken som 1929”

Nobelpristagaren Robert Shiller slår däremot larm om att det idag finns samma tecken som det fanns 1929, en ny beskrivning av ekonomin uppstår och den blir självförverkligande trots att det saknas en rationell grund för den.

SEB:s chefstrateg Johan Javeus håller med om att de globala konjunkturutsikterna har mörknat.

”Börsturbulensen under hösten är ett tydligt tecken på oro för tillväxten och den amerikanska räntemarknaden är mycket nära att signalera att vi har en ny amerikansk recession runt hörnet.”

”Visserligen är arbetslösheten rekordlåg och det skapas fortfarande många nya jobb i ekonomin, men arbetsmarknaden är en laggande indikator som säger mer om läget just nu än om framtiden och mer oroande är att ledande indikatorer som inköpschefsindexet ISM nu faller snabbt” säger Johan Javeus till Realtid.

Ekonomerna skildrade också de så kallade nya förmögenhetsjobben. Den största tillväxten av låglönejobb sker för att tillfredsställa förmögna människor, till exempel baristas eller djurterapeuter.

Bra tid för unga och välutbildade

ANNONS

David Autor från MIT konstaterade att det är en bra tid att vara ung och välutbildad. Men att det finns få valmöjligheter för lågutbildade äldre arbetare.

Washington Post som också rapporterade från ekonommötet i Atlanta skrev att Jerome Powell sagt att han inte kommer att avgå även om president Trump skulle be honom att avgå, och att han kommer att ha ett visst överseende vad det gäller att höja räntorna igen.

Båda dessa budskap piggade upp marknaderna i fredags. Marknadsaktörerna har oroat sig över Trumps många attacker på sin handplockade Fed-chef. ”Vi har inte bestämt några riktlinjer i förväg”, sa Powell inför ekonomerna i Atlanta.

Privata ekonomer tolkade Powells uttalande om ”dämpade inflationssignaler och att ha tålamod” som en stark signal om att de två förväntade räntehöjningarna i stället mynnar ut i en längre paus för räntehöjningar, kanske flera månader.

Sung Won Sohn, chefsekonom på SS Economics, ett privat konsultbolag som specialiserat sig på den amerikanska ekonomin, sa att Powell definitivt försöker att lugna ner marknaderna och att det kanske bara blir en eller två räntehöjningar i år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Margaret von Platen
Margaret von Platen
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]