På bara två år har Kinnevik tagit steget från ojämställda till jämställda i ledningsgruppen.
Allbright: Kinnevik börsens mest jämställda bolag
Mest läst i kategorin
Allbrightpriset delas varje år ut till börsens mest jämställda bolag. Stiftelsen Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner inom näringslivet.
I ett första steg nominerades samtliga börsbolag med jämn könsfördelning i ledningsgruppen. Årets vinnare, Kinnevik, utsågs efter en process med medarbetarenkäter och intervjuer med vd som sedan analyserades av årets Allbrightpris-jury.
Årets jury bestod av:
Brandon Sekitto, medgrundare Nodnarb
Caroline Farberger, vd Ica Försäkring
Deqa Abukar, medgrundare Bling Start-Up
Johan Oljeqvist, vd Fryshuset
Lili Assefa, vd Assefa Communication
Michaëla Berglund, vd Michaël Berglund samt ordförande Allbright
Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades samt grundare Allbright
– Att tilldelas Allbrightpriset är ett fantastiskt betyg på att vi är på rätt väg i vårt arbete med mångfald och inkludering. Vi har under de senaste åren fokuserat på att skapa långsiktiga förändringar i hur vi arbetar och bygger ett inkluderande ledarskap. Något som i sin tur ökat mångfalden inte bara på Kinnevik, men också i våra bolag och bland de entreprenörer som vi investerar i, säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik i en skriftlig kommentar.
Bolagets framgång bygger, enligt juryn, på ett konkret arbete med tydliga mål, utbildningar och rekryteringar. Dessutom har Kinnevik infört en ambition om jämställda investeringar.
Övriga finalister till Allbrightpriset är it-företaget Dustin samt bostadsplattformen Hemnet. Dustin arbetar bland annat med anonyma arbetsansökningar för att se till att det inte fattas godtyckliga beslut i rekryteringsprocesser. Hemnet arbetar med att rekrytera fler kvinnor till tekniktunga, ofta mansdominerade, roller.
När vd Georgi Ganev tillträdde som vd för Kinnevik 2018 möttes han av en mansdominerad organisation. 2019 införde Kinnevik därför riktlinjer för att främja jämställdhet och mångfald. Med hjälp av mätbara och tidsbestämda mål, utbildning och processintegration har Kinnevik gjort stora förändringar internt. Idag är nästan samtliga jämställdhetsmål uppnådda. Det är dessutom före utsatt måltid.
– I Kinnevik ser vi ett bolag med mångfald som affärsstrategi. De har tagit till sig av moderna studier som visar hur blandade grupper tenderar att fatta bättre och mer genomtänkta beslut. Att Kinnevik dessutom verkar inom många onoterade bolag är inspirerande för framtiden. Vi kanske kan hoppas på en ny svensk standard. Det borde verkligen inspirera många andra investmentbolag, säger Maija Inkala, talesperson för stifltensen Allbright i sin presskommentar.
Kinnevik arbetar även med frågorna utanför bolaget. Det större målet är att förändra branschen från grunden. Kinnevik samverkar bland annat med branschkollegor och universitet. En tiondel av Kinneviks investeringsbudget har öronmärkts till bolag grundade av kvinnor. Det senaste året har en femtedel av bolagets kapital gått till bolag grundade av kvinnor, tjugo gånger mer än branschens snitt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Vilka risker kan ditt företag undvika?
Anpassa försäkringen efter din bransch och få pris och skydd på nolltid.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Därför kan det löna sig att byta företagsabonnemang redan idag.
Här är lösningarna som gör skillnad på jobbet.