Realtid

"Akut rättsläge på Island"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 28 aug. 2009Publicerad: 28 aug. 2009

Eric Bylander är Sveriges nya ledamot för Nordiska föreningen för processrätt. Han ser fram emot att vara värd för nästa nordiska konferens år 2012 där Island redan nu står högt på agendan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag är ganska nybliven medlem. Jag har varit involverad senaste året eftersom min företrädare har blivit dekanus för Juridicum i Uppsala, säger juris doktor Eric Bylander som är universitetslektor i processrätt vid Handelshögskolan i Göteborg.

Han är nyss hemkommen från ett möte med föreningen som hölls i Middelfart, Danmark.

– I år var det särskilt intressant att höra Islands inlägg. Man har inrättat ett särskilt åklagarämbete för att utreda vad som hände i samband med finanskrisen, säger Bylander.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

– Framförallt har man varit så pass radikal i sin nya lagstiftning så att man kan fråga om den håller vid en prövning enligt internationell rätt. Men samtidigt riskerade man ett upplopp om det inte gjordes om.

På Island har det bland annat handlat om vilka fordringsägare som ska vara prioriterade.

– Frågor om jäv och liknande sätts i ett speciellt sammanhang på Island eftersom det är ett så pass litet land, säger Bylander.

Den rutinerade fransk-norska juristen och korruptionsbekämparen Eva Joly, 65, har anlitats som specialrådgivare av Islands justitieminister.

ANNONS

– Eva Joly behövde bara ett dygn på Island för att se att läget var akut.

Precis som vid svenska utredningar av ekonomisk brottslighet antar Eric Bylander att Islandfallet kommer att ta flera år.

Han ser fram emot nästa konferens år 2012 där de nordiska processforskarna bland annat ska diskutera de rättsliga efterspelen som följde efter finanskrisen på Island.

Mötena ger väldigt mycket, menar Bylander.

– Sverige har en liten rättsmiljö, än mindre inom processrätten. Ett nordiskt utbyte ger mycket eftersom vår lagstiftning är tillräckligt lik, men inte identisk.

– Man får anledning att tänka efter. Det är lätt att tro att vår lagstiftning bygger på djupa överväganden. Men så är det inte alltid.

En sak som är aktuell för alla nordiska länder är att kravet på domstolarna har ökat, menar Eric Bylander.

– Många tror att de ska stå för den yttersta sanningen. Och sedan blir de besvikna eftersom domstolarna inte kan leva upp till det.

ANNONS

Därtill kryper politiken allt närmre in i domstolarna.

– Pirate Bay är ett typexempel på hur ett samhällsproblem blir juridifierat.

Frågor som ska prövas i domstolarna kan se ut som ett avgränsande juridiskt problem där uppgiften exempelvis är att besvara om det är ett brott eller inte.

– Men, säger Bylander, du kan inte avgöra den frågan utan att inse att det är en fråga med politisk sprängkraft eftersom tusentals ungdomar indirekt pekas ut som brottslingar.

Vad tog du upp för Sveriges räkning på konferensen?

– Jag tryckte framförallt på de modernare rättegångar vi har med filmvisning vid de svenska hovrätterna. Där är Sverige ett föregångsland och gör någonting som ingen annan har gjort.

Vad fick du för respons?

– Tongångarna var: starkt intresse, men skepsis mot att vara så radikal. Det ska bli intressant att se vad Finland gör. De brukar vara duktiga på att se vad Sverige har gjort och ta ut det bästa av det.

ANNONS

– Det är ett klassiskt exempel på hur det nordiska samarbetet ger resultat.

En annan sak som diskuterades var att EG-rätten griper in allt mer på processrättens områden.

– Tidigare har vi kunnat lagstifta friare på processrättsområden men nu kommer allt fler krav på att processen ska se ut på ett visst sätt. Men det går för fort i EU-sammanhang.

Gör det?

– Ja, när det gäller att ändra grundläggande rättsliga strukturer som hur domstolarna ska arbeta så borde man gå mer försiktigt fram.

Eric Bylander står värd för nästa möte som hålls år 2012 i Sverige. Ett sextiotal personer väntas komma.

– På agendan har vi redan nu en uppföljning av de intressanta händelserna på Island efter finanskrisen och en genomgång vad som har hänt processrättsligt i övriga länder.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]