Finans Nyhet

Boom för rika och superrika i Kina

Publicerad

Nya siffror visar att antalet dollarmiljonärer i landet har ökat med 9,7 procent.

Realtid.se

Idag finns 960 000 dollarmiljonärer i Kina, enligt Hurun Wealth Report, som är den kinesiska motsvarigheten till Forbes rikaste-lista.

En nästan identisk ökning gäller för dem som kan betecknas som superrika, vilket definieras som att man äger 15 miljoner dollar eller mer. Här här siffran ökat med nio procent till 60 000.

Enligt rapporten har över hälften av Kinas miljonärer, 55 procent, tjänat sin förmögenhet genom privata företag, 20 procent befinner sig inom byggbranschen, 15 procent är börssspekulanter och 10 procent är företagsledare.

Annons

En genomsnittlig dollarmiljonär i Kina är 39 år, vilket är 15 år yngre än genomsnittsåldern i Väst. En tredjedel av dollarmiljonärer är kvinnor.

En genomsnittlig superrik är 43 år, äger tre fastigheter, fem lyxklockor och fyra bilar.

En majoritet av Kinas dollarmiljonärer bor i Beijing, följt av Guangdong, landets mest populära provins och Shanghai.

Annons

Samtidigt kan mörkertalet kring rika i Kina vara mycket stort, enligt Rupert Hoogewerf, som är ordförande och ansvarig för Hurun Report:

– Vi beräknar att det finns 4.000 renminbibiljonärer i Kina, varav endast en tredjedel återfinns på Hurun-listan, säger han till efinancialnews.

Så sent som förra månaden köpte exempelvis en kineiska multimiljonär världens dyraste hund – en tibetansk mastiff – för en miljon pund.

Annons

Annons