Finans Nyhet

Boom i Irak

Publicerad

Terrordåd och politisk instabilitet. Samtidigt har lönerna fördubblats, pressen är fri, västerländska varor finns att köpa och fastighetspriserna har gått upp med 500 procent i Irak. ”Mitt eget bolag har köpt fastigheter. Alla väntar på att freden ska komma och priserna rusa i höjden”, säger Mohamed Al Rifai, vd för svenska Middle East Skan.

Den irakiska ekonomin spås växa kraftigt de närmaste fem åren – även om våldet och den politiska instabiliteten fortsätter. Det skriver analytiker vid Global Insight i en rapport.

Infrastrukturen har byggts ut, vilket lett till att 3 miljoner fler hushåll fått telefonabonnemang och 100.000 fått tillgång till internet sedan 2003.

Enligt rapporten har lönerna stigit med närmare 100 procent de senaste två åren och utländska bolag och privatpersoner med intresse för fastigheter, spekulerar i en irakisk fred. Sedan Saddam Hussein störtades i mars 2003 har fastighetspriserna gått upp med över 500 procent. Framför allt är det företag från Dubai och Kuwait som står för investeringarna.

Annons

– Redan i dag säljs villor för 2-3 miljoner dollar och det finns lägenheter som säljs för 800 till 1.500 dollar per kvadratmeter. Det är klart att investerare hoppas på fred och att priserna ska gå upp ytterligare. Vårt bolag har faktiskt köpt fyra fastigheter, säger Mohamed Al Rifai, vd för svenska Middle East Skan, som har en omsättning på cirka 110 miljoner kronor i Irak

Något motsägelsefullt hävdar dock Mohamed Al Rifai att han är mindre optimistisk nu jämfört med för ett år sedan när det gäller den irakiska freden.

– Vår omsättning har sjunkit sedan Saddam förlorade makten. Säkerhetssituationen har blivit värre och jag vet många bolag som lämnat Irak den senaste tiden på grund av oroligheterna.

Annons

Det låter märkligt att det över huvud taget går att bedriva affärsverksamhet i Irak mot bakgrund av säkerhetssituationen.

– Våra anställda kommer till jobbet trots att vi ibland ber dem att stanna hemma. De säger att de lika gärna kan riskera livet på kontoret som att riskera bli skjutna i hemmen. Det är inte säkert någonstans, säger Mohamed Al Rifai.

Mitt i kaoset fungerar även utbildningsväsendet någorlunda. Det hävdar Salam Karam, frilansjournalist som kom till Sverige vid 15 års ålder.

Annons

– Folk skickar sina barn till skolan trots att det förekommer kidnappningar. Lärarna, som tjänade mellan 3 och 4 dollar per månad under Saddams tid har fått lönerna höjda till mellan 80 och 100 dollar. Det gäller förresten alla offentligt anställda. Och staten anställer. Alla mina bekanta med någon form av universitetsutbildning har jobb.

Det finns statistik som visar att arbetslösheten under det senaste året sjunkit från 28 procent till 19 procent, men Salam Karam är tveksam till hur tillförlitlig den statistiken är.

– Det finns privatpersoner som sysslar med att köra runt folk i bussar, sådana där dubbeldäckare som finns i London. Bussarna stal de när amerikanarna gick in i Bagdad och avsatte den irakiska polisen och militären. Vi kallar det ”hawasen”. Nu är bussarna deras privata egendom, regeringen har annat för sig än att ta itu med sådana saker. Är dessa personer arbetslösa?

Det verkar som om det trots allt finns möjligheter för fri företagsamhet i Irak.

– Absolut. Har man en bil och en liten lyftkran kan man tjäna grova pengar, upp till 100 dollar per dag om man jobbar för ett amerikanskt företag. Man kan se att det också finns en köpkraft i Irak. Alla varor som finns i väst, finns också att köpa i Irak, även om kvaliteten många gånger är usel på grund av att importen varit väldigt oreglerad, säger Salam Karam.

Vem har råd att köpa?

– De som var rika redan under Saddams regim och som lyckats behålla sin förmögenhet. De som jobbar för amerikanska företag och de som med vapen i hand länsade företag, banker och tog över privat egendom under hawasen. Det var miljarder som försvann under den perioden. Mitt emot min faster bor en familj som tog över en lyxvilla på det sättet, och de tänker inte flytta på sig. Familjen som tidigare bodde i huset hade flytt undan kaoset ur landet.

Samtidigt som vissa har blivit mycket rika är många Irakier fortfarande extremt fattiga. Korruptionen, som finns över allt, gör situationen än värre.

– Gas, som används för att värma upp spisar, säljs på tub. Gasen ska kosta några dollar per tub, men när lastbilarna kommer fram till folket som står och köar vid stationerna kan de vara helt tomma. Gasen har sålts på svarta marknaden, där den säljs vidare för tio gånger det ursprungliga priset.

Även hyresmarknaden är till stora delar svart.

– Det kan vara personer som äger två hus eller två lägenheter och hyr ut den ena. Hyran betalas cash, utan några som helst kvitton eller kontrakt.

Något som skiljer Irak från många andra länder i mellanöstern är pressfriheten.

– På den punkten är det enormt fritt. Det finns mängder av privata tv-kanaler och tidningar som i princip fritt kan kritisera regeringen. Det sänds till och med komediserier som driver med allt som är ett problem i Irak: med blod, våld, terrorism, korruption och kvinnornas situation. Det handlar om riktigt grova skämt.

Men trots att irakierna uppskattar den friheten, har det på senare tid förekommit demonstrationer där människor burit plakat med Saddam Husseins porträtt.

– Det är egentligen inte Saddam Hussein som folk vill ha tillbaka. Men vissa hävdar att endast en stark person klarar av att ena det här landet.

Även Salam Karam hävdar att våldet ökat och säkerheten blivit sämre det senaste året, men med politisk stabilitet har Irak enorma potentialer. Landet har världens näst största oljereserver efter Saudiarabien, men efter 20 år av krig och oroligheter är produktionen i dag bara hälften av vad den var 1979.

Landet lider fortfarande i dag av de ständiga attentaten mot oljeproduktionen. Uppskattningsvis kostar det landet 600 miljoner dollar per månad enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

Annelie Östlund

08-54587131

Annons