Finans Nyhet

Boneprox är årets startup i Business Challenge – här är alla vinnare

Taggar i artikeln

Business Challenge Cellink
Business ChallengeBusiness Challenge
Foto: Business Challenge
Publicerad

Boneprox har utsetts till Årets startup och Cellink till Årets Alumnföretag i Business Challenge 2021. I år tog affärsutvecklingsprogrammet emot hela 450 ansökningar. Här är alla bolag som vann.

Realtid.se

Business Challenge, ett affärsutvecklingsprogram för tillväxtbolag, har för elfte året i rad utsett bolag som anses har störst potential för att bli framgångsrika.

Bland tidigare vinnare återfinns svenska startup-framgångar Budbee och Cellink. Cellink är även Business Challenges första unicorn och uppnådde en värdering på över 10 miljarder kronor 2020. Bolaget utnämndes i år till Årets alumniföretag.

Idag är den samlade värderingen på Business Challlenges alumnibolag 31 miljarder kronor. Sammanlagt är 40 procent av företagen som deltar i Business Challenge ägda av kvinnor och 67 procent av företagen exporterar till andra länder. 

Annons

Sunit Mehrotra, grundare av reklambyrån King, är ordförande för Business Challenge som engagerar en rad näringslivsprofiler, däribland Claes Dinkelspiel (Nordnet), Johan Andersson (Mellby Gård) , Maria-Pia Hope (Vinge), Helene Barnekow (Microsoft), Mats Torstendahl (SEB), Pär Svärdson (Apotea), Johan Öberg (BCG), Pär Norman (LeoVegas), Johan Rippe (PwC), Anna Borg (Vattenfall), Adam Kostyal (Nasdaq) – och ett par hundra till. 

Här är de nio bolag som vann Business Challenge vår 2021.

Ett av dessa väljs under final ut till Årets Startup 2021 medan resterande vinner alla en plats i Business Challenge affärsutvecklingsprogram.

Årets Startup: Boneprox

Annons

Boneprox är ett AI-företag med en patenterad mjukvara som analyserar benkvaliteten och risken för benskörhet baserat på en vanlig tandröntgen som du tar under ditt vanliga besök hos tandläkaren. Systemet är baserat på bildbehandlingsalgoritmer tillsammans med AI, som analyserar käkbensstrukturen i underkäken 20.000 gånger från den största till den minsta ”hålrummet” och därigenom mäter bentätheten.

Namn: Boneprox
Inriktning: Medtech
Grundare/vd: Peder Remman
Grundades år: 2013
Antal anställda: 8
Omsättning: cirka 7 miljoner kronor
Ort: Göteborg
Webbadress: www.boneprox.se

Business ChallengeFoto: Business Challenge

Annons

Årets Bolagsbyggare: Cellink

Under Cellinks medverkan i Business Challenge fick Nordnet-ägaren Claes Dinkelspiel – som sedan många år varit del av Business Challenge näringslivsnätverk – upp ögonen för Cellink och investerade tidigt. Cellink är idag värderat till cirka 24 miljarder och är det första företaget som tilldelas Business Challenge alumnipris “Bolagsbyggare”. Företaget är noterade på Nasdaq OMX

Cellink, numera världsledande inom biokonvergens, grundades 2016. Bolaget tillhandahåller teknik, produkter & tjänster för att skapa, förstå och behärska biologi. Med fokus på applikationsområdena bioprintning, multiomics, cellinjeutveckling och diagnostik utvecklar och marknadsför företaget innovativ teknik som gör det möjligt för forskare inom biovetenskap att odla celler i 3D-miljöer, genomföra high-throughput läkemedelsscreening och skriva ut mänskliga vävnader och organ för medicinsk, läkemedels- och kosmetisk industri. CELLINKs produkter används i fler än 1 800 laboratorier inklusive världens topp 20 ledande läkemedelsföretag.

Business ChallengeFoto: Business Challenge

Övriga vinnare av en plats i Business Challenge affärsutvecklingsprogram

Alpha Therapy Solutions
Inriktning: BioTech/MedTech
Grundare/vd: Milton Lönnroth, Emma Aneheim & Sture Lindegren
Grundades år: 2019
Antal anställda: 3
Omsättning: 20000 kronor (2020)
Ort: Göteborg
Webbadress: www.alphatherapysolutions.com

Acorai
Inriktning: Medicinteknik – Monitorering av hjärtsvikt
Grundare/vd: Filip Peters
Grundades år: 2019
Antal anställda: 5
Omsättning: 0
Ort: Helsingborg
Webbadress: http://acorai.com

Calejo Industrial Intelligence
Inriktning: Optimering av industriella processer med hjälp av AI.
Grundare/vd: Grundare: Leonard och Carl Johard samt Johannes Holmberg. VD Johannes Holmberg.
Grundades år: 2017
Antal anställda: 5
Omsättning: 1 miljon kronor
Ort: Sundsvall och Stockholm
Webbadress: www.calejo.ai

MyPick
Inriktning: Medtech
Grundare/vd:Hani Movahed, Meybod Kia
Grundades år: 2019
Antal anställda: 8
Omsättning: 1,9 miljoner kronor (2020)
Ort: Stockholm
Webbadress: https://mypick.se/

PlasticFri
Inriktning: GreenTech & Miljöteknik
Grundare/vd: Allen Mohammadi / Max Mohammadi
Grundades år: 2018
Antal anställda:  5
Ort: Stockholm
Webbadress: https://plasticfri.com
Skinfo
Inriktning: SaaS, Transparens
Grundare/vd: Lena Skiba
Grundades år: 2019
Antal anställda: 2
Omsättning: 70000 kronor (preliminärt)
Ort: Stockholm
Webbadress: www.skinfo.se

 

Om Business Challenge

Business Challenge erbjuder startups med stor potential för tillväxt ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram bestående av bland annat kunskap, kompetens och kontakter genom ett unikt näringslivsnätverk. 

Business Challenges huvudfokus är att arbeta med affärsmodeller för att snabbt se åt vilket håll en affärsmodell kan utvecklas eller i vilken riktning Business Challenge bolagsbyggarnätverket kan arbeta med en affärsmodells utmaningar. De antagna bolagen får också lära sig hur man pitchar sin startup för investerare och hur man stänger en investering när man väl lyckats skapa intresse. 

Varje år söker över 400 företag till Business Challenge. 

Business Challenge grundades 2010 av entreprenören Camilla Ljunggren och företagsledaren Hans Stråberg och kom snabbt att engagera stora delar av toppskiktet i näringslivet. Verksamheten drivs idag av Camilla Ljunggren och Amelie Skogström.

Partnerna till Business Challenge är SEB, Vinge, Perstorp, Novare, Scania, Investor,Tre, FAM, King, PwC, Nasdaq och The Assessment Company.

Hemsida: https://www.businesschallenge.se/

Annons