Finans Nyhet

Bo-Kenneth Gustafsson

Publicerad

… vd för SAGAB Electronic som utsetts till Årets Företagare 2004. Hur kommer det sig att just du blev utnämnd?

– Jag tror att det är en kombination av flera saker. Dels gjorde vi en ”inkråmsaffär”, vi köpte rättigheterna till en produkt av CDV Sweden som innebar att vi fick anställa ytterligare fyra personer, dels förvärvade vi ett företagscenter där åtta företag har sina kontor. Vi ska utveckla det vidare och har sökt förhandsbesked från kommunen gällande ett bygge av en industrifastighet. Det händer inte varje dag i en sovstad som Bollebygd.

SAGAB Electronic tillverkar och distribuerar test och mätinstrument för elektriker och servicetekniker. Omsättningen uppgick till 15 miljoner kronor 2004. Produkter som marknadsförs är bland annat Phasen, ett testinstrument som indikerar spänning.
Idag har företaget både utveckling, tillverkning och distribution förlagd i Bollebygd utanför Göteborg samtidigt som försäljningen sker till 29 länder.

Idag har tidningarna skrivit att nästan tre av tio svenska medelstora företag planerar att lägga produktion i EU:s låglöneländer. Ni har inga sådana planer?

Annons

– Nej, det har vi inte. Till och med 2002 hade vi vår slutmontering av testinstrument i England, men den verksamheten plockade vi hem. Vi har ett antal underleverantörer i Asien, men i övrigt sker all tillverkning i Sverige. Fördelen med det är att vi kan vara mer flexibla och ta små kundanpassade ordrar. Skulle vi förlägga produktionen utomlands skulle vi tvingas göra större serier, och därmed bli mindre kundanpassade.

”Årets företagare” ska fungera som en förebild för andra företagare. Är du en förebild?

– Haha, alla har vi väl våra brister, men efter nästan 20 år som vd på företaget har jag väl lärt mig en del som kan vara till hjälp för andra som är nyare i branschen.

Annons

Årets företagare

Utmärkelsen Årets Företagare är ett samarbete mellan Företagarna och landets kommuner. Årets företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som fungerar som en förebild för andra företagare.

Annons