Finans Nyhet

Blandat på Wall Street

Publicerad

Den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan gladde investerare i New York på tisdagen med sitt tal, som tolkades som att räntehöjningarnas tid snart kan vara över. Men när handelstoppen var förbi kom uppgången av sig och Nasdaq stängde till och med ned.

Greenspans tal i måndagskväll gick ut på att det krympande glappet mellan långa och korta räntor antagligen inte är ett problem just nu. Ett sådant läge tolkas ofta som att konjunkturen är på väg nedåt på sikt.

Men när rallyt efter Greenspans uppgifter var över sjönk kurserna. Dow Jones industriindex stängde till slut på 10.483,1, en uppgång med 0,2 procent, medan Nasdaqs kompositindex till slut sjönk med 0,4 procent till 2.067,2.

Råvaruaktier gick bäst, medan energisektorn drog nedåt enligt Standard & Poor’s branschindex.

Annons

Biljätten General Motors aviserade ett sparprogram som ska skära bort minst 25.000 jobb och stänga flera fabriker de närmaste åren. Marknaden tackade och aktien steg med en procent.

Bland dem som drog ned Dow Jones fanns McDonald’s, minus 2,8 procent, vars Europachef Russ Smyth slutar av personliga skäl.

Nasdaq fick en smäll av varuhuskedjan Sears, som presenterade en förlust i den första kvartalsrapporten sedan konkurrenten Kmart köpte kedjan. Sears tappade till slut 8,7 procent.

Annons

Kemi- och jordbrukskoncernen Monsanto klättrade 4,8 procent.

Ericsson tappade 0,8 procent eller 19 öre jämfört med stängningskursen i Stockholm.

TT

Annons

Annons