Finans Nyhet

Blackrocks vd oroar sig för framtidens ”köttberg”

Taggar i artikeln

Blackrock
BlackrocksBlackrocks
Blackrocks vd Larry Fink tycker att fler stater, och dess medborgare, bör fråga sig hur dyrt det kan bli om vi lever mycket längre än i dag. (Foto: Alex Brandon/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Alla vill leva så länge som det är möjligt. Blackrocks vd Larry Fink oroar sig för världen ska ha råd med alla dessa människors pensioner.

Simon Kronö

Det har snart gått 20 år sedan Timbuktu rappade att ”alla vill till himmelen men ingen vill dö”.

Kanske var den svenske artisten före sin tid, för pharmasektorn har blivit en av de mest populära spartrenderna bland landets rikaste.

”Människor lever längre och vill leva längre än någonsin”, säger JP Morgans Nordenchef Oscar Forsberg.

Annons

Någon som ser med bekymmer på tidens anda är ingen mindre än finansgiganten Larry Fink – medgrundare och vd för världens största pensionsförvaltare, Blackrock.

”Vi är så otroligt fokuserade på att förlänga våra liv. Men vi glömmer bort att prata om hur vi ska finansiera en längre pension”, säger han till Dagens Industri.

Alla måste dra sitt strå till stacken

Teknologiska framsteg inom hälsovårdssektorn har drivit upp bolagsjättar som danska Novo Nordisk och amerikanska Eli Lilly till skyarna.

Annons

Deras läkemedel för viktminskning har även visat sig skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar hos överviktiga, vilket kan leda till att människor lever längre.

Själv kommer inte Fink med några konkreta förslag på hur problemet med framtidens nya köttberg, för att parafrasera socialdemokraten Per Nuder, ska lösas.

Men Blackrock-vd:n vidhåller att det är ett problem – och att det måste diskuteras, inte bara på statlig nivå utan också bland oss privatpersoner.

Annons

Annons