Finans Nyhet

Biotek bäst i Investors portfölj

Publicerad
Uppdaterad

Wallenbergs frammarsch inom telekom och 3G har väckt stor uppmärksamhet och slukat stora summor. Av de nya investeringarna har dock två investeringar inom hälsoområdet varit mest lyckosamma.

Olle Blomkvist

Investor förbättrar substansvärdet med 12 kronor per aktie till 120 kronor per årets första nio månader. Det innebär en ökning av substansvärdet till 92 miljarder kronor den sista september, från 83 miljarder vid årsskiftet.

Det totala värdet uppges vara 108 miljarder kronor, jämfört med 104 miljarder vid årsskiftet.

Av kärninnehaven har Ericssons kursutveckling haft en positiv påverkan med 8 miljarder kronor, medan Astra Zeneca-innehavet backat med 3,2 miljarder. Det innebär att i dagsläget utgör Ericsson 17 procent av Investors totala tillgångar och Astra Zeneca 18 procent. Därefter kommer SEB-innehavet som motsvarar 15 procent, följt av ABB med 9 procent och Atlas Copco med 8 procent.

Annons

Inom området Nya investeringar har satsningarna inom telekom väckt störst uppmärksamhet.

”Inom Investor Growth Capital har många av bolagen steg för steg utvecklats åt rätt håll. Ett exempel är den positiva utveckling som Bredbandsbolaget rapporterat på senare tid. I och med köpet av Bostream har bolaget idag en ännu starkare position på marknaden för fast bredband. Vi ser nu sammantaget en mer stabil portfölj av bolag, samtidigt fortsätter vi att avsluta vårt engagemang i de bolag som vi bedömer inte har potential”, skriver Marcus Wallenberg i rapporten.

Men 3 fortsätter att sluka pengar. Förra året gick Investor in med färskt aktiekapital på drygt 1,6 miljarder kronor och lån på 1,8 miljarder kronor. Hittills i år har Investor skjutit till 1,5 miljarder kronor i nya lån.

Annons

Av de nya investeringarna är det i stället de mindre investeringarna inom bioteck, affärsområdet Hälsovård, som varit mest positiva.

Amerikanska Intiutive Surgicals aktie har ökat 45 procent i år. Där är Investors innehav dock bara 4 procent. Investeringen gjordes 1999. Intiutive Surgical har utvecklat ”ett datorbaserat minimalinvasivt kirurgiskt system som kombinerar de naturliga handrörelserna och metoder som används i traditionell öppen kirurgi”.

Den andra mindre kända men goda investeringen är i det amerikanska bolaget ISTA Pharmaceuticals. ISTA:s aktie har ökat 31 procent i år. Där har Investor en 20-procentig ägarandel, sedan investeringen 2002. ISTA ”fokuserar på att behandla och förbättra synförmågan genom egenutvecklade terapeutiska produkter”.

Annons

Olle Blomkvist

olle.blomkvist@realtid.se

Annons