Finans Nyhet

Billström kritisk till skattehöjning

Publicerad

Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, anser att det är för tidigt att redan nu börja tala om skattehöjningar för att finansiera framtidens välfärd.

– Jag tycker att vi har en skyldighet att pröva varje annan lösning innan vi pratar om höjda skatter, eftersom Sverige har världens högsta skatter, säger hon till TT.

Vid en pressträff i Stockholms stadshus på torsdagen bedömde Billström att Stockholm skulle kunna få loss två till tre miljarder kronor till 2010 genom att minska byråkrati och lokalkostnader. De pengarna vill hon satsa på till exempel barnomsorg, ungdoms- och fritidsverksamhet och kultur.

Billström tror att även staten skulle kunna spara in pengar på byråkrati.

Annons

– Ja, självklart. Vi har ju många statliga myndigheter, verk, bolag och dotterbolag. Jag vet inte om man gjort någon motsvarande genomlysning av dem. Om inte så tycker jag att man ska använda sig av vår modell, säger Billström.

Det är viktigt att se till att statliga skattepengar används effektivt.

– Billströms skatteutspel kan ses som en reaktion på bland annat de diskussioner som fördes under socialdemokraternas kommunkonferens, då statsminister Göran Persson talade sig varm för höjda skatter för att klara vård, skola och omsorg.

Annons

Vice statsminister Bosse Ringholm ser inga tecken på en intern s-konflikt om synen på kommunala skatter.

– Det finns ingen motsättning i att säga att vi, å ena sidan, behöver ha skatteinstrumentet för att klara framtidens välfärd, och, å andra sidan, att vi alltid måste bedriva ett effektiviseringsarbete, säger han till TT.

Och när pengarna inte räcker måste man kunna fundera på att höja skatter, enligt Ringholm.

Annons

Annons