Betalappar snart den vanligaste betalmetoden i Sverige

Taggar i artikeln

Privatekonomi
Publicerad
Uppdaterad

Andelen svenskar som föredrar betalappar ökar, samtidigt som andelen som föredrar kortbetalningar minskar. Om utvecklingen fortsätter kommer betalappar snart att vara den vanligaste betalmetoden i Sverige. Det visar undersökningen ”Sverige Betalar” som följt svenskarnas betalvanor i över ett decennium.

Realtid.se

Undersökningen har genomförts av Insight Intelligence tillsammans med Adyen, Swedbank Pay och Postnord Strålfors. Det är elfte året i rad som 1 000 personer i hela landet mellan 16 och 74 år har intervjuats genom Kantar Sifo.

Kortbetalningar har varit den dominerande betalmetoden i Sverige de senaste tio åren, men har fått en allt större konkurrens av betal-apparna. I samband med torghandel och parkering är det nu fler som föredrar att använda betal-appar än som föredrar att använda kort. Kortbetalningar dominerar nu endast i samband med fysiska butiksköp och vid restaurangbesök. Andelen som föredrar kortbetalning i butik och på restaurang minskar dock, samtidigt som andelen som föredrar betal-appar där ökar.

Undersökningen visar också att:

Annons

• Apple Pay är den betaltjänst som för närvarande växer snabbast kopplat till användande.

• Tre av fyra ser det som viktigt att kunna välja mellan olika betalmetoder.

• Andelen som är positiva till självutcheckning har minskat med 6 procentenheter de senaste två åren.

Annons

• Var tredje tycker att det är svårt att hålla koll på vilka prenumerationsbetalningar man har (33 procent) och nästan lika många tycker att de är svåra att avsluta (31 procent).

 

Annons